Larmet: Förhöjda legionellahalter på Vrinnevi

Provtagning på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har visat förhöjda halter av legionella. Därför har hetvattensystemet spolats igenom och nya prover tagits.

Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

Foto: Tina Gerdien

Nyheter2019-11-08 15:59

– Legionella är en bakterie som kan tillväxa i vatten mellan 20 upp till 50 grader. Legionella finns naturligt i naturen men har en förkärlek till varmvattenledningar som ligger inom ett visst temperaturspan. I offentliga byggnader har man egenkontrolls program för att kunna upptäcka om det skulle bli förhöjda värden, och det är det vi har sett inom en del av Vrinnevisjukhuset, i Region Östergötland, säger Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare, Region Östergötland.

Berörd del av sjukhuset är hus 25, som inrymmer akuta verksamheter. Man har därför spolat man igenom systemet med hetvatten. Detta gjordes nattetid samma dag som beskedet kom, natten onsdag till torsdags. Man har även tagit ytterligare prover och väntar nu på svar.

Vad finns det för risker med förhöjda värden på sjukhuset?
– Om man inte gör något med vattnet då är det ingen risk. Och det förekommer aldrig på kallvattensidan. Men om man har förhöjda värden och duschar i ett litet utrymme, då förångas en del av vattnet som kommer ut. Då finns ofta legionellabakterier på de individuella vattendropparna. Den som duschar andas då in bakterien, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– I oturligt fall får man lunginflammation. De patienter vi ser drabbas av det här – vilket är ett fåtal per år – är personer som ofta har en nedsättning i sitt immunförsvar, och ofta är rökare. Det är den lilla gruppen som är riskutsatt.

Orsaken till att legionella växte till är ännu okänt, det pågår ett arbete där man försöker identifiera problemet.

Har någon drabbats på sjukhuset?
– Nej det har vi inte kunnat se alls. Det vi gör nu är att informera att om det dyker upp personer med vanliga tecken på lunginflammation, då ska man tänka legionella, om personen har varit på Vrinnevi de senaste två veckorna. Om man är hemma och börjar känna sig dålig ska man som vanligt söka vårdcentral.

Finns det orsak till oro?

– Nej jag ser inte det. Och om vi skulle få någon som blir infekterad, då har vi antibiotika och kan behandla det. Är det fortfarande spår av det kommer vi spola igen, och så tittar vi på grundproblemet. Innan vi har blivit ordentligt förvissar så kommer vi att fortsätta så tills vi har totalkontroll.

Till dess att svaret har kommit får ingen duscha i det aktuella huset som en extra säkerhetsåtgärd.

Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!