– Det är de grunda mindre havsvikarna i skärgården som vi ska undersöka. Vi har gjort ett förarbete och identifierat 20-25 platser i de tre kommunerna som vi nu vill titta närmare på och där misstanken kan finnas att strandskyddsreglerna inte följs, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Syftet är att minska och motverka skador på värdefull natur, att skydda djur men också att människor ska kunna utnyttja allemansrätten i de kustnära områdena. Länsstyrelsen har tillsynsansvar bara över vissa områden längs havet. Det handlar om naturreservat, Natura 2000 och områden som omfattas av fågelskydd eller sälskydd. Övriga områden har kommunerna själva tillsyn över och de ingår inte i den här kampanjen.
Men vad är det då länsstyrelsen har upptäckt som man behöver titta närmare på? Adam Bergner förklarar:
– I första hand kontrollerar vi tillbyggnader av olika slag som finns i direkt anslutning till eller i vattnet, alltså inte högre upp på land. Det kan handla om bryggor, pirar, båthus eller andra utbyggnader, säger Adam Bergner.
Han räknar med att uppföljningsarbetet efter att det praktiska fältarbetet på plats har genomförst kan ta några månader och att en redovisning av hur östgötarna följer strandskyddsreglerna blir klar i oktober-november någon gång.