Alla är överens om att Sveriges fossilfria elproduktion snabbt måste öka för att vi ska klara klimatomställningen. Nu kommer Liberalerna med ett förslag att små modulära kärnkraftverk ska bli en del av lösningen tillsammans med sol- och vindkraft. För att det ska bli verklighet krävs en lagändring eftersom det idag bara finns tillstånd att ha tio reaktorer i kommersiell drift samtidigt.
Partiets energipolitiske talesperson Arman Teimouri förklarar hur man tänkt när man valt ut de 14 platserna i förslaget:
– Det finns ett antal platser som har klassats som riksintresse för elproduktion. Det gäller bland annat där dagens kärnkraftsverk finns. Här finns ofta elnät som kan utnyttjas också för nya kärnkraftsverk. Men Marviken ingår inte i riksintresset. Här har vi istället resonerat att det redan finns en byggnad och ett elnät samt att det finns mycket tung industri i närheten som behöver el. Och ett kraftverk där öppnar möjligheter för att bygga annan tung industri i området.
Andra platser som L föreslår är inte lika precisa som Gotland, Norrlandskusten och området kring Kiruna.
Reidar Svedahl, Liberalernas starke man i Norrköping har under dagen suttit på ett flygplan till Spanien. Men i ett pressmeddelande säger han om Marviken:
– Det är jättebra om Norrköping kan bidra till att ge oss fossilfri, billig och pålitlig el. Det behöver vi för vår väldfärd, och för våra företag. Norrköping behöver stora mängder stabil el, sju dagar i veckan.
Liberalerna i Sverige är också för att vindkraften byggs ut, medan Reidar Svedahl tidigare sagt att han inte tycker det är en framkomlig väg. Främst för att vindkraft inte ger lika pålitlig och stabil produktion.
Kommunalrådet Olle Vikmång (S) –Reidar Svedahls kollega i den styrande kvartetten– däremot att mycket skeptisk till förslaget att bygga i Marviken:
– Idag ägs Marviken av en person som vi tidigare avbrutit allt samarbete med. Bland annat av säkerhetsskäl. Så jag ser det som uteslutet av bygga ett kärnkraftverk på den marken. Däremot tror jag att vi kommer att behöva bygga ut kärnkraften långsiktigt för att säkra vårt behov av energi, men de diskussionerna måste först föras på nationell nivå. På lokal nivå menar jag att vi nu ska fokusera på att bygga ut sol- och vindkraft för att säkra vårt växande behov av energi, säger Olle Vikmång.