De tre företagen har upptäckt att det finns träpålar och betongkonstruktioner som inte redovisats i det underlag, de så kallade relationsritningar, som de har fått. Kommunen har skickat kravet vidare till den entreprenör som ansvarat för den stora sanering som skett i hela området.
– Företagen har varit medvetna om att det skulle finnas kvar material i marken men saneringsföretaget har inte redovisat allt i de relationsritningar som de tre företagen har fått. Så kraven bygger på de oväntade objekt som byggherrarna menar sig ha upptäckt, säger Ola Brånäs, projektledare för Inre Hamnen. Han menar att kommunen i detta skede bara skickat kraven vidare till den part som har felat. Om beloppen som byggföretagen angivit är rimliga återstår att se.
– Det är upp till byggföretagen att påvisa att de har lidit ekonomisk skada. För kommunens del hanteras det av vårt försäkringsbolag. Kravbrevet har skrivits eftersom vi vill ha möjligheter att föra kravet vidare mot den part som har felat, det vill säga saneringsföretaget. Beloppen som de kräver bygger helt och hållet på deras egna beräkningar, säger Ola Brånäs.
Området som berörs ligger vid den del av Inre hamnen som sanerades först, längs den så kallade Kolkajen, där föroreningarna var betydligt mindre omfattande än saneringen vid Gasverkstomten.