Kritik mot kommunstyrelsen i ny rapport

Flera brister upptäckta efter KPMG:s genomlysning av kommunstyrelsens och digitaliseringsavdelningens agerande.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, får kritik i ny rapport.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, får kritik i ny rapport.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Nyheter2019-09-26 06:45

Rutiner som inte förmåtts säkerställas, chefer som inte genomgått chefsintroduktion, en inhyrd konsult som köpt konsulttjänster från företaget hen själv jobbade för... Lägg därtill delegationsbeslut som aldrig nått kommunstyrelsen, en digitaliseringsdirektör som skrivit under avtal högt över sin egen gräns och påverkat vilka konsulter som ska tas in, och det blir en diger lista över oegentligheter som kommunens externa granskare KPMG kommit fram till i sin granskning.

Utredarna menar att det finns "uppenbara brister i kommunstyrelsens interna kontroll", något kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kommenterar så här:

– De bekräftar att det finns brister i rutiner, med exempelvis protokoll som inte registrerats, och det får kommunstyrelsen och jag kritik för. Jag har respekt för att det blir en politisk debatt av det här nu, men jag hoppas att vi med förenade krafter kan se till att vi nu reder ut det här och ger allt stöd till polis och åklagare så att de kan hjälpa oss att få tillbaka pengar, reparera skadan och ställa de ansvariga till svars.

KPMG betonar att det i princip är omöjligt att ha ett kontrollsystem som säkerställer att enskilda medarbetare aldrig gör avsteg från lagstiftning och interna styrdokument, men menar samtidigt att kommunstyrelsens styrning av digitaliseringsavdelningen varit otillräcklig. Kommunstyrelsen måste nu skärpa sina rutiner och bland annat se till att alla chefer får gå den chefsintroduktion som finns, att göra löpande lou-utbildningar för chefer obligatoriska, ställa krav på att konsulter känner till och följer kommunala styrdokument och att de som deltar i upphandlingar avkrävs redogörelse för om man har kopplingar till den aktuella leverantören.

Det sista, efter att man konstaterat att den tidigare digitaliseringsdirektören inte bara påverkat vilka konsulter som tagits in; av konsultkostnader på 120 miljoner kronor har 100 miljoner kronor gått till det företag som han tidigare var anställd på. En konsult från detta företag har sedan suttit på en ledande position att handla mer tjänster från samma företag. Här menar utredarna att det kan handla om jäv och intressekonflikt. Något som upprör Lars Stjernkvist.

– När jag läser rapporten förstärks min misstanke att han haft väldigt god hjälp av det här företaget. Jag dömer dock ingen, vi lever i ett rättssamhälle, men om det här inte leder till en fällande så är det i alla fall djupt omoraliskt.  

Lars Stjernkvist ser den här händelsen och byggskandalen för ett par år sedan, som sedermera ledde till fällande dom, som två "allvarliga händelser" under sin tid som ks-ordförande. Det har dock funnits fler händelser, som Marvelutställningen och Louis de Geers restaurang som kommunen drev i egen regi under många år, där det fanns en diskussion om huruvida lagen om offentlig upphandling åsidosatts och där kommunen kunde ha valt att polisanmäla, men inte gjorde det.

Varför väljer kommunen att polisanmäla i det här fallet?

– Tittar man på Marvel så var den planerad, men sedan gick det inte bra ekonomiskt. Louis de Geer var en resa där det var en diskussion om våra regler, men de handlade inte om några olagligheter. I den skandal vi har nu har vi en hög chef som medvetet brutit mot regler. Det är smärtsamt, säger Lars Stjernkvist och avslutar:

– Vi har 11 000 medarbetare som varje dag gör ett bra jobb, och så är det några få som gör saker som skadar.

Utredningen

KPMG har nu gjort en utredning av kommunstyrelsen och digitaliseringsavdelningen och kommit fram till att kommunstyrelsen brustit i sin interna kontroll.

Exempel på brister: Chefer som inte genomgått chefsintroduktion, en inhyrd konsult som köpt konsulttjänster från företaget hen själv jobbade för, en digitaliseringsdirektör som påverkat vilka konsulter som ska tas in.

Nu måste kommunstyrelsen skärpa sina rutiner.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!