När eleverna på Nyströmska i Söderköping bjöds på "krismat" i onsdags i samband med Krisberedskapsveckan blev resultatet "överraskande" gott. "Krismaten", som bestod av chili sin carne med havreris, majs och morotsstavar, tillagades på en stor muurikka bakom skolbyggnaden och bemötandet från eleverna var mycket positivt.
– Det är roligt att få prova både att maten är god och att vi har beredskap att servera stora mängder mat utan el. Kommentarer jag fått är att eleverna var överraskade över att maten var så god och det var en hel del som tog påfyllning, säger Eva-Lott Blixt, kostchef på Söderköpings kommun.
Under lunchen medverkade även Räddningstjänsten Östra Götaland, Polisen, Försvarsmakten, Lottorna och Alexander Klanfar, säkerhetssamordnare på Söderköpings kommun.
Krisberedskapsveckan anordnas årligen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och genomförs under vecka 39. Veckan fungerar som en informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser, skriver Söderköpings kommun i ett pressmeddelande.
–Vi tänkte att det var ett bra tillfälle att visa upp övriga verksamheter som har stor betydelse vid en kris, berättar Alexander Klanfar.
– Det har ställts många frågor och eleverna är nyfikna och vill veta mer. Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med aktiviteten och funderar redan på hur vi kan göra flera liknande saker i framtiden, avslutar Alexander.