De senaste dagarna har det i bland annat Göteborgs Posten framkommit uppgifter om att det finns en tystnadskultur på vissa arbetsplatser på grund av kriminella nätverk.
Även om säkerhetschefen i Norrköpings kommun, Richard Tjernström inte känner till att problemen skulle vara så omfattande i Norrköping, kommer man att säkerställa att det inte förekommer här.
– Det har inte framkommit att anställda sökt vårt stöd efter att de utsatts för hot och påtryckningar av kriminella, säger han.
Det har dock hänt och händer att anställda upplever oro och obehag, men då har det kanaliserats till säkerhetsavdelningen.
– Vid enstaka fall har det hänt att hemtjänst som kommit till ett bostadsområde i bil har ifrågasatts av personer som menar på att här är det de som "regerar" och har koll på "sitt" bostadsområde. Då har vi satt in väktare och anmält till polisen, säger Richard Tjernström.
Men om det nu är en anställd som hotats av kriminella kanske man inte vågar anmäla det?
– Det är en hypotetisk fråga, men visst skulle det kunna vara så även om jag tycker att det borde ha framkommit på något sätt, säger Richard Tjernström.
Han ser heller inte hot från kriminella som en trend, utan menar att hot förekommer, men varken mer eller mindre den senaste tiden.
– Det finns de som ringer till kommunens kontaktcenter och är högljudda och säger att vi ska passa oss noga, det kan vara "vanliga" medborgare, missbrukare eller sjuka personer som i vredesmod skriker ut sin frustration, säger Richard Tjernström.
Det förekommer även att personer uppträder aggressivt mot lärare och rektorer för att de anser att deras barn fått "fel" betyg eller att man låter sin frustration över ett nekat bygglov gå ut över de anställda.
– Vi kommer efter de nya uppgifterna nationellt att stämma av med anställda hos oss som i sina roller kan vara utsatta för hot. Det kan gälla de som har tillsynsfunktioner som alkoholhandläggare och miljöinspektörer och de som arbetar inom socialtjänsten. Vi arbetar ständigt med de här frågorna men har nu en extra anledning att stämma av, säger Richard Tjernström.
I de fall som man anser att anställda hotas anmäls det som olaga hot till polisen.
– Det kanske rör sig om mellan fem och tio anmälningar om året. Eventuellt finns ett mörkertal eftersom anställda vänjer sig och höjer sin tröskel för vad som är acceptabelt, säger Richard Tjernström.