Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konkurserna ökar – men inte i Östergötland

Konkurserna ökar kraftigt i spåren av coronakrisen, men i länet minskar de istället något. Christian Berger, vd för Östsvenska handelskammaren, ger sin analys av siffrorna.

Christian Berger, vd för Östsvenska handelskammaren, tror att det östgötska näringslivet har en god chans att snabbare återhämta sig från krisen.

Christian Berger, vd för Östsvenska handelskammaren, tror att det östgötska näringslivet har en god chans att snabbare återhämta sig från krisen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Nyheter2020-04-15 16:00

Både på riksplanet och i många av landets regioner och kommuner ökar antalet konkurser kraftigt. I Sverige har konkurserna ökat med 27 procent i mars jämfört med samma månad förra året, enligt siffror från Kreditrapporten.

I Östergötland är det dock inte fler företag som gått i konkurs i mars än förra året, utan istället färre. 15 östgötska företag gick i konkurs i mars och 18 förra året. Jämför vi med hela det gångna året (fram till mars månad) minskar konkurserna även där.

Christian Berger, vd för Östsvenska handelskammaren, säger dock att siffrorna får tas med en nypa salt. Krisen har ännu inte pågått så länge.

– Det är inte helt otroligt att företag ser att pengarna håller på att ta slut, men det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Första åtgärderna infördes 11 mars och effekterna har inte synts helt än.

Så om ett par månader kan det smälla till med många östgötska företag som går i konkurs?

– Ja, jag tror tyvärr att vi måste räkna med det. Det är den bistra sanningen. Det blir tufft både för bolagens ägare och medarbetarna och det får också följdeffekter när medarbetarna till exempel inte kan konsumera.

Han tror dock att Östergötland kan vara i ett lite bättre läge jämfört med andra län då näringslivet är så pass varierat.

– Vi har en besöksnäring, med Kolmården och Göta Kanal, men vi har också en hyggligt stor industri med flera pappersbruk, Siemens och SAAB. Vi har även en ganska omfattande kunskapsindustri och ett relativt omfattande skogs- och lantbruk. Alla de här branscherna står inför utmaningar, men på olika sätt och med olika tidsperspektiv. Det gör att det inte är tufft för alla samtidigt, säger han och gör en jämförelse:

– Tittar man på till exempel Gotland som är väldigt beroende av en bransch: besöksnäringen, så har de inte lika mycket näringsliv som kan bära upp och komplettera.

Östergötlands geografiska läge med närheten till Stockholm kan också vara en fördel när krisen är över, tror Christian Berger.

– Storstadsregioner kommer snabbast tillbaka efter nedgångar och är alltid ett lok för grannregioner. Efter tidigare kriser, som finanskrisen och lågkonjunkturen på 90-talet, har regioner som är geografiskt utlokaliserade och inte har så stor diversifiering i sitt näringsliv, haft en längre väg tillbaka. Därför tror jag att Östergötland är i ett bra läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!