Om Sverige ska nå sina miljömål krävs ett rejält grupparbete, enligt miljömålsmyndigheterna. En rad olika aktörer – riksdag, regering, myndigheter, länsstyrelser, kommuner, företag, frivilliga organisationer och privatpersoner – måste arbeta tillsammans och göra en insats. Kommunerna har en nyckelroll i det arbetet.
”Kommunerna är mycket viktiga i arbetet för att nå miljömålen. Genom att översätta nationella och regionala miljömål till lokala mål och åtgärder blir miljömålen redskap för den lokala politiken", skriver åtta av Sveriges miljömålsmyndigheter samt länsstyrelserna på webbplatsen för Sveriges miljömål.
Enligt myndigheterna har vi fortfarande långt kvar till att nå de flesta av målen. För flera av miljömålen går utvecklingen åt fel håll.
"Under de närmaste tio åren behöver alla öka takten i arbetet för att nå miljömålen och genomföra den omvälvande och brådskande samhällsomställning som vi behöver göra."
Hösten 2019 beslutade drygt 90 storstäder runt om i världen, däribland Stockholm, att utlysa klimatnödläge och jobba för att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader. Några månader senare gjorde EU-parlamentet samma sak. Även kommuner som Lund, Malmö och Kalmar har deklarerat att det råder klimatnödläge. Totalt sett har klimatnödläge utlysts på lokal eller nationell nivå i 34 länder, enligt kampanjorganisationen Climate Emergency Declaration. Nyttan av att utlysa klimatnödläge har samtidigt ifrågasatts och flera kommuner i Sverige har aktivt valt att inte göra något sådant uttalande.
I Östergötland är Norrköping en av de kommuner som har tagit ställning i frågan, och då valt att inte utlysa klimatnödläge.
– Jag tror inte på den typen av symbolpolitik, säger kommunalrådet Karin Jonsson (C), ansvarig för miljö- och klimatfrågor i Norrköpings kommun.
Hon menar att det är bättre att jobba strategiskt, sätta upp långsiktiga mål och se till att det finns alternativ som gör att människor kan vara miljövänliga.
Anser du att klimatsituationen är alarmerande?
– Ja, absolut. Man ser hur isar smälter och det sker olika klimatförändringar. Det som är mest oroväckande för oss är om Golfströmmen förändras. Då blir det risigt för oss uppe i Norden. Det måste man ta på största allvar.
Tycker du att ni tar situationen på allvar?
–Ja, absolut, det tycker jag att vi gör. Och folk blir mer och mer medvetna också. Det stora problemet är bilismen. Den tunga trafiken är betydligt bättre. Privatbilismen är det som är problemet. Vi kör för mycket bil – samtidigt är många beroende av det. Då behöver man tänka på att få in andra drivmedel.
Grannkommunerna Finspång och Linköping har inte heller utlyst klimatnödläge.
– Jag vet att det finns de som har gjort det. Det kan vara en markering utåt att man fäster stor vikt vid det här. Å andra sidan, ska det hända något, vilket det måste göra, då måste man vidta åtgärder. Att ta beslut om klimatnödläge är ingen åtgärd, säger Hugo Andersson (C), kommunalråd med ansvar för miljö och samhällsbyggnad i Finspångs kommun.
– Det vi gör i det dagliga arbetet, och besluten i vår verksamhet, är det som ger effekt. Att vi minskar fossilberoendet och över huvud taget lever klokare både vad gäller energi, mat och byggnation.
Anser du att klimatsituationen är alarmerande?
– Ja, det är den. Det är bara att lyssna på alla de som kan det här och forskar om det. Visst är det alarmerande, i allra högsta grad. Men återigen, ska det bli någon förbättring måste vi sätta igång och vidta åtgärder.
Kommunalråden i Norrköping och Finspång anser att kommunerna har en viktig roll i klimatomställningen.
– Den är jätteviktig. Det är vi som jobbar lokalt och närmast våra medborgare. Riksdagen, regeringen och EU tar sina beslut. Men ska det hända någonting så är det lokalt. Då är det ofta vi i kommunerna som får uppdrag att jobba strategiskt med olika frågor, säger Karin Jonsson.
– Kommunernas roll är naturligtvis mycket viktig. Dels har vi vår egen verksamhet som är ganska omfattande. Vi tillhandahåller mycket service åt medborgarna som också i grunden kräver energi av olika slag. Det är också viktigt att kommunen föregår med gott exempel och visar att det går att vara klimatsmart och spara energi utan att det är besvärligt eller krångligt, säger Hugo Andersson.
Fakta
Sveriges miljömål
Det svenska miljöarbetet utgår ifrån ett generationsmål, 16 miljökvalitetsmål samt ett antal etappmål inom områdena avfall, biologisk mångfald, farliga ämnen, hållbar stadsutveckling, luftföroreningar och klimat. Huvudsyftet med miljöarbetet är att de stora miljöproblemen ska vara lösta i det samhälle som vi lämnar över till nästa generation. För att lyckas med den målsättningen jobbar Sverige på nationell, regional och lokal nivå, men också inom EU och internationellt.
Källa: sverigesmiljomal.se