I början av året införde kommunen nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Riktlinjerna innebär bland annat att bidragstagare vars boendekostnad anses vara för hög måste söka efter billigare bostad i hela Östergötlands län.
Flera personer som fått krav på sig att söka ny bostad i hela länet har överklagat till förvaltningsrätten i Linköping och fått rätt mot kommunen.
En av de domar som meddelats nyligen gäller en kvinna med funktionsnedsättning som har boendestöd. Hon har i dag en hyra på 5 019 kronor per månad, vilket är för dyrt enligt arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Den högsta hyreskostnaden som godtas för en person är 4 437 kronor i månaden.
En annan dom gäller en familj med en månadshyra på 9 320 kronor. Nämnden godtar endast en hyreskostnad på 7 263 kronor för en familj med två vuxna och två barn.
En tredje dom gäller en familj som har en månadshyra på 9 670 kronor. Även i det fallet godtas endast en hyra på 7 263 kronor.
I alla de tre fallen anser förvaltningsrätten att nämnden haft fog för att kräva att personerna söker efter ett billigare boende. Detta med tanke på att de verkar vara i långvarigt behov av ekonomiskt bistånd.
Däremot bedömer rätten inte att det var korrekt att kräva att bidragstagarna ska söka ny bostad i hela Östergötlands län.
"En kommun kan i princip inte ställa krav på att den enskilde söker bostad utanför kommunen, då det står i strid med socialtjänstens grundläggande principer", skriver förvaltningsrätten.
Vad som är en skälig boendekostnad avgörs av vad en låginkomsttagare på orten normalt kan kosta på sig, enligt rätten. Dessutom kan kommunen inte frånsäga sig sitt yttersta ansvar för sina invånare.
"Utgångspunkten är således att det inte kan krävas att den enskilde söker boende utanför hemkommunen."
Nämndens krav på att söka bostad utanför Norrköpings kommun upphävs därför i samtliga tre fall. Förvaltningsrätten upphäver även beslutet om vilken högsta boendekostnad som godtas från och med den 1 juli.
Sista ordet är dock inte sagt om de nya riktlinjerna för ekonomiskt bistånd. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden har överklagat flera av förvaltningsrättens domar till kammarrätten. För att kammarrätten ska pröva en dom krävs prövningstillstånd, vilket nu har beviljats i några av fallen.