Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen redo att kliva in om det blir strejk

Kommunal har varslat om strejk inom privat vård och omsorg. Flera verksamheter i Norrköping kan komma att beröras. Samtidigt står kommunen redo att kliva in om det skulle behövas.

Kommunal har varslat om strejk och flera boenden i Norrköping kan komma att beröras.

Kommunal har varslat om strejk och flera boenden i Norrköping kan komma att beröras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter2021-01-09 16:00

Fackförbundet Kommunal och Almega Vårdföretagarna har sedan i december förhandlat om villkoren för de 55 000 anställda inom privat vård och omsorg samt äldreomsorg – men förhandlingarna har strandat.

Kommunal vill få till ett liknande avtal som de fick med de offentliga vårdgivarna i höstas och få igenom samma löneökningar.

Enligt facket är det framför allt kring den särskilda lönesatsningen på yrkesutbildade som de inte kan komma överens.

– Vi behöver höja statusen och attraktionskraften på yrkena inom vården och satsningen på yrkesutbildade är något vi fått igenom med andra arbetsgivarorganisationer men inte med vårdföretagen. De vill att satsningen på yrkesutbildade ska betalas med försämrade villkor i en annan del av avtalet. Det kan inte vi ställa upp på, säger Catarina Eriksson, ordförande i Kommunal öst.

Om parterna inte kommer överens innan 15 januari läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet.

Berörda grupper är bland annat undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal. 

Har de inte kommit överens innan 22 januari läggs arbetet ned på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler på berörda företag.

– Jag hoppas så klart att vi kan hitta en lösning. Det är ingen lättvindig sak att gå ut i strejk, säger Eriksson, som menar att en strejk inte ska behöva drabba de äldre.

– Nej, det här ska inte drabba tredje man eftersom det är kommunen som har det övergripande ansvaret.

I Norrköping är det fyra särskilda boenden, Nya Vrinnevihus, Konstatinopel, Albrektsvägen och Klingsbergsgatan, och två vårdcentraler, Helsa primärvård i Östertull och Spiran, som kommer att beröras av en eventuell strejk.

För att boendena inte ska behöva stänga igen vid en strejk kan Norrköpings kommun tvingas kliva in och ta över driften.

– Kommunen är alltid ytterst ansvarig och vi är redo att kavla upp ärmarna och ta ansvar för situationen om det skulle komma till det. Det är en extremt olycklig situation med det här läget som vi befinner oss i där både vi och de här verksamheterna är hårt ansatta, så det är inte bara att lösa uppgiften utan det kommer att krävas en hel del, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

Totalt är det cirka 1 500 av Kommunals medlemmar i Östergötland som omfattas av strejkvarslet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!