– Ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade extrema islamister i ledningen har gjort affärer med stat och kommuner till ett totalt värde av en dryg miljard kronor under de senaste fem åren, skriver nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande.
Siren har gjort en kartläggning av cirka 550 personer som kan kopplas till radikal islamism, huvudsakligen av olika grenar av Polismyndigheten.
Granskningen visar att de största pengarna finns inom friskolesektorn.
– Givetvis finns det ett rent finansiellt syfte i att tjäna pengar. Sedan handlar det om påverkansaspekten och om att isolera ungdomar från det icke-religiösa samhället, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare vid Försvarshögskolan, till Siren.
Två restauranger med säte i Norrköping förekommer i granskningen. Restaurangerna, kebabrestauranger, har gjort affärer med kommunerna i Norrköping, Finspång och Valdemarsvik till ett totalt värde på drygt 6 000 kronor under perioden 2015-2019.
Norrköpings kommun ska under 2016 och 2017 ha handlat för totalt drygt 4 800 kronor av den ena restaurangen som en 35-årig man kopplas till. Finspångs kommun har också handlat för drygt 1 500 kronor av samma restaurang. Och Valdemarsviks kommun har gjort en affär för 54 kronor med en annan restaurang som också håller till i Norrköping.
Även Kriminalvården förekommer i granskningen och ska ha gjort affärer för närmare 5 000 kronor med bolag och organisationer drivna av utpekade islamister.
– Vi har haft en diskussion i Norrköping kring föreningar, religiösa församlingar och friskolor, och vi har uttryckt oro i olika sammanhang, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), men i det här sammanhanget, med restauranger, är det lite svårare att genomföra samma grundliga kontroller.
– Jag har ingen principiell synpunkt, är det så att man har berättigade skäl att gå ut och äta får man gärna ta kebabrestaurang på samma sätt som man får gå på någon annan restaurang, säger Lars Stjernkvist.
– Överhuvudtaget har vi väldigt lite representation. Men det är klart att viss representation förekommer, och då har inte jag någon principiell invändning mot just kebabrestauranger. Det är dessutom en ganska billig lösning, så det har jag ingenting emot, men det är klart att även där måste målsättningen vara att vi har nolltolerans.
Norrköping har ett handlingsprogram mot våldsbejakande extremism. Richard Tjernström är säkerhetschef.
– Gör man sådana här små begränsade inköp så har jag svårt att tro att man gör några större efterforskningar i varje enskilt tillfälle. Det är när vi gör upphandlingar som vi så klart granskar vilka vi gör affärer med, säger Richard Tjernström.
– Om en verksamhet bestämmer sig för att ha en vårfest och köpa smörgåsar från smörgåsbutiken från hörnet, ett engångsinköp, då görs det sällan några större bakgrundskontroller. Hur skulle det se ut ifall vi skulle lägga skattepengar på galet mycket utredningar kring sådana saker?
– Generellt har polisen och kommunen en väldigt god samverkan kring en mängd olika frågor. Naturligtvis tittar vi på terroristkopplingar och sådana saker. Våldsbejakande extremism är något vi alltid har under lupp. I det arbetet har jag aldrig tidigare fått någon information från polisen eller på annat sätt fått signaler om att det finns några företag som kommunen handlar från som ska ha några sådana kopplingar.