Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen får bakläxa för strandskyddsdispens

Norrköpings kommun får ta tillbaka ett ärende där man beviljat strandskyddsdispens på felaktiga grunder i Gottenvik i närheten av Arkösund. Länsstyrelsen säger i korthet: Gör om och gör rätt.

Under sommaren finns många båtar förankrade längs bryggorna i Gottenvik. Men bryggorna har byggts i etapper och nu måste strandskyddsdispensfrågan utredas.

Under sommaren finns många båtar förankrade längs bryggorna i Gottenvik. Men bryggorna har byggts i etapper och nu måste strandskyddsdispensfrågan utredas.

Foto: Lise Åserud

Nyheter2022-12-25 15:30

Det handlar om hamnen i Gottenvik som funnits på platsen redan på 1700-talet. Då användes den för att skeppa ut kopparmalm och senare spannmål. Men nu är det en småbåtshamn som genom 1900-talet vid olika tillfällen ända fram till år 2000 växt ut med nya bryggor, parkeringsplatser och båtuppläggningsplatser. Inga handlingar finns kopplade till de här anläggningarna sedan tidigare. Nu vill ägaren komplettera de befintliga bryggorna med en 24 meter lång flytbrygga och då passar han på att begära strandskyddsdispens för hela hamnanläggningen. 

Länsstyrelsen menar att kommunen inte tillräckligt tagit hänsyn till de regler som gäller strandskyddet när man beviljat strandskyddsdispens för hela anläggningen inklusive den nya flytbryggan. Den menar att man måste skilja på vad som fanns i området före 1975 och vad som har byggts till efter det.1975 infördes nämligen för första gången ett generellt strandskydd i svensk lagstiftning. Så här säger man i beslutet:

"Länsstyrelsen bedömer därför att nämnden inte tillräckligt utsträckning tagit ställning till vilka åtgärder som är lagliga och vilka åtgärder som är förbjudna och kräver dispens."

Och när det gäller den nya flytbryggan menar länsstyrelsen att man också borde ha utrett om behoven går att tillgodose på annat sätt. Så beslutet av kommunens byggnads- och miljöskyddsnämnd upphävs och nämnden får börja om från början. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!