Det handlar om hamnen i Gottenvik som funnits på platsen redan på 1700-talet. Då användes den för att skeppa ut kopparmalm och senare spannmål. Men nu är det en småbåtshamn som genom 1900-talet vid olika tillfällen ända fram till år 2000 växt ut med nya bryggor, parkeringsplatser och båtuppläggningsplatser. Inga handlingar finns kopplade till de här anläggningarna sedan tidigare. Nu vill ägaren komplettera de befintliga bryggorna med en 24 meter lång flytbrygga och då passar han på att begära strandskyddsdispens för hela hamnanläggningen.
Länsstyrelsen menar att kommunen inte tillräckligt tagit hänsyn till de regler som gäller strandskyddet när man beviljat strandskyddsdispens för hela anläggningen inklusive den nya flytbryggan. Den menar att man måste skilja på vad som fanns i området före 1975 och vad som har byggts till efter det.1975 infördes nämligen för första gången ett generellt strandskydd i svensk lagstiftning. Så här säger man i beslutet:
"Länsstyrelsen bedömer därför att nämnden inte tillräckligt utsträckning tagit ställning till vilka åtgärder som är lagliga och vilka åtgärder som är förbjudna och kräver dispens."
Och när det gäller den nya flytbryggan menar länsstyrelsen att man också borde ha utrett om behoven går att tillgodose på annat sätt. Så beslutet av kommunens byggnads- och miljöskyddsnämnd upphävs och nämnden får börja om från början.