Linnéa Wallertz är 30 år och landskapsarkitekt från SLU i Alnarp. Under ett år i yrket har hon arbetat i Norrköping. Nu bor hon i Lund och arbetar på Blomsterlandet. Hennes uppsats om Promenaderna ger historien, människorna och händelserna i berättelsen om de berömda stråken i Norrköping. Uppsatsen är mindre "akademisk" till sin natur här i Folkbladet än i sitt ursprungliga skick. Noter och referenser har bland annat ställts åt sidan.
De ursprungliga idéerna och visionerna till Promenaderna går att finna i protokollet från Borgerskapets äldste 1856. Här lyfts fram vikten av att satsa på promenader för Norrköping. Sådana skulle stärka staden ur ett estetiskt perspektiv och gynna många människor. Trädgårdsarkitekten Knut Forsberg ansågs skicklig när det kom till denna form av design och kommittén ville mer än gärna att han skulle förgylla just deras stad med sina idéer. Vilket märks i protokollet från mötet: ”Committerade tro det vara både en heder och en pligt för Norrköpings samhälle att, lika med andra samhällen söka tillvägabringa offentliga promenader och medelst planteringar åstadkomma försköningar i och omkring staden, emedan man derigenom onekeligen bidrager att hos stadens befolkning i allmänhet lifva känslan för samhällelig trefnad och i mer än ett afseende förmildra sederna. Af intresse för framsteg i denna riktning har en af Committerade låtit Direktör Knut Forsberg bekant för sin skicklighet och smak vid sådana arbeten uppgöra en omfattande plan till Norrköpings omgifningars förskönande."
I samma text beskrivs hur planerna i början omfattar stadens norra del, det som kom att bli Norra Promenaden. I Borgerskapets dokument beskrevs mest de estetiska behoven av promenader och planteringar i staden. Förutom att staden skulle bli vackrare och grönare går det att ana en viss tanke om att höja statusen och attraktiviteten hos Norrköping. Staden hade egentligen inte råd med projektet denna tidpunkten utan Swartz fick själv stå för det ekonomiska och betala Forsberg för arbetet med planen. Men genom viss övertalning, donationer och lite tur med förändringar kring markavtal i norra delen av staden fick Swartz igenom första etappen av en allé, med tydliga strukturer från Forsbergs plan.
Så kom det sig att Knut Forsberg, som endast då var 26 år, fick uppdraget av snusfabrikören Erik Swartz att rita upp ett förslag på en parkanläggning till staden. Trots den unga åldern hade Forsberg både kunskap och erfarenhet men framförallt också många idéer. Förutom den gröna ringen av Promenader skissade han ett omfattande förslag där många anslutande parker föreslogs. Arbetsnamnet för hela Forsbergs projekt i Norrköping kom att bli ”Promenader, parker och trädgårdar”. Det sägs att Forsberg hämtade inspirationen från Ringstrasse i Wien och Paris Boulevarder. Oavsett så syns de kontinentala influenserna i Forsbergs arbete. . Få av parkerna i förslaget kom att anläggas men en av de grönytor som har sitt ursprung i Forsbergs idéer och planritningar är Carl Johans park. Eftersom Forsberg var son till en hovlakej fick han tidigt kontakt med hovet och blev uppmuntrad att studera vidare som ung. Sitt genombrott som trädgårdsarkitekt sägs att han fått redan som 22-åring när han vann en tävling kring utformningen av franska Bois de Boulogne i Paris. I Sverige ritade han Berzelii park och utnämndes 1854 av kung Oscar I till direktör för Kungl. Maj:ts slottsträdgårdar. Samma år gifte sig Forsberg med änkan Johanna Dybeck.