I den tredelade programserien "Anders och knarket" på Tv4 får vi följa Anders Öfvergård (kanske mest känd som "arga snickaren) i en resa genom ett drogliberalt Sverige. Under programmet åker programledaren runt till små och stora städer för att visa på attityden gentemot droger.
Norrköping är inte förskonat. I serien berättar bland annat en högstadielärare om elever som varit höga redan i klassrummet. Öfvergård vill visa på ett större samhällsproblem som inte bara drabbar storstäder. I Norrköping spås både hamntrafiken och det faktum att det finns stora lastningslager som en möjlig väg in för droger. För Anders Öfvergårds del blev intervjuerna runt om i städerna en bekräftelse.
– Egentligen fick jag väl det jag anade bekräftat. Det är här ett samhällsproblem och det måste vi se det som. Det handlar inte bara om stora städer utan också om mindre städer. Det ser likadant ut överallt, säger han.
I programmet väljer Anders Öfvergård också själv att prova att beställa hem droger från internet. Ett allt vanligare fenomen, särskilt bland unga. Beställningen var på preparat som inte är narkotikaklassade, men tillgängligheten är den samma för tyngre droger, menar programledaren. Det går att få tag i precis allt online.
– Internet är inte begränsat till storlek på stad. Det är läskigt när det kommer till internet. Du vet inte vad du får tag i och du vet inte hur du ska använda det. Det blir ett blandmissbruk, säger Anders Öfvergård.
Ett enkelt knapptryck räcker för att få tag i preparaten.
– Jag blev väldigt förvånad över hur enkelt det är att gå in på nätet och bara söka på google för att köpa droger. Jag kunde köpa ecstasy, tramadol, benzo, alltihop. Sen blev jag förvånad över aggressiviteten. Säljarna riktar sig till unga ungdomar och skickar ut pushnotiser med att man har bra saker att sälja. Man påminner alltså om att barnbidraget har kommit och att man kan handla.
Det Anders själv reagerat på bland annat i Norrköping, och andra städer, är ungdomars lojalitet gentemot cannabis. Särskilt bland tonåringar.
– Skrämselpropagandan biter inte på barnen. De lyssnar inte på att det är farligt i Sverige när det är lagligt i Kanada, säger Anders Öfvergård och drar paralleller mellan barns prestationsångest och användningen av droger.
– Vi lever i ett samhälle där det är mycket svårt för ungdomar att vara. Är du inte bäst så duger du inte. Vi trycker ut dem till de kriminella nätverken, säger han.
Men en legalisering är ingen enkel och konkret lösning, menar Öfvergård, även om han själv inte vill ta ställning i sakfrågan.
– Det är ju såhär att hur vi än bär oss åt så ökar vi en normalitet mot produkten eftersom man kan köpa det av staten när man nått en viss ålder, säger han och fortsätter.
– När staten ska tjäna pengar på det börjar det bli som vilket företag som helst. De vill tjäna pengar samtidigt som andra aktörer alltid kommer att sälja det billigare, säger Anders Öfvergård.
Men du vill inte ta ställning i sakfrågan?
– Nej, jag tar inte ställning till det. Jag tycker såhär att de legaliseringar som jag sett hittills tror jag inte på. Vi behöver i sådana fall titta på vad de olika länderna gjort, om vi ens ska diskutera det. Sedan måste vi välja russinen ur kakan. Hur vi än bär oss åt kommer vi att experimentera med en gel generation. Tanken att få ner kriminaliteten genom att legalisera skrattar jag åt.