Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klimatkonferensen: "Ingen kommer undan ansvar"

Alla har en ansvar. Ingen kommer undan. Enskilda personer, unga och gamla, familjer, privata företag, kommuner, regioner, universitet, organisationer, länsstyrelser, statliga myndigheter. Alla måste anpassa sina verksamheter och liv till klimatförändringarna. Vi måste alla gå från ord till handling. Så allvarligt är det.

Övervämningarna kommer att bli fler. Även om de överraskar alla måste kommunerna var förberedda och inte bara vänta på att det ska hända. På SMHI jobbar man med modeller för att bättre kunna förutse vad som ska hända men det räcker inte.

Övervämningarna kommer att bli fler. Även om de överraskar alla måste kommunerna var förberedda och inte bara vänta på att det ska hända. På SMHI jobbar man med modeller för att bättre kunna förutse vad som ska hända men det räcker inte.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter2022-10-05 13:00

Det var det klara budskapet när SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) kallade till en nationell konferens i Norrköping under två dagar. 300 personer från hela landet har strålat samma i stan för att få handgripliga tips under rubriken: Klimatanpassning: klara, färdiga, gå. Med betoning på gå. 

Erik Kjellström är professor i klimatologi på SMHI och en av frontfigurerna på konferensen: 

– Klimatförändringarna påverkar oss här och nu. Det finns ingen tvekan att människan är ansvarig. Oavsett vad vi gör kommer det att bli varmare på jorden. Och det kommer att få stora effekter i hela världen. Översvämningarna i Pakistan avskräcker men även om Sverige inte kommer att drabbas så hårt, räcker det med den ökade risken för skyfall under somrarna. Vintrarna kommer att bli mildare och kortare. Både samhällen och natur måste anpassa sig till det nya klimatet så att inte livsviktiga ekosystem slås ut.  

Han menar att SMHI har en avgörande uppgift att serva med de fakta som samhället behöver för att anpassa sig.

– Vi kommer att bevittna plötsliga farliga händelser som skyfall eller orkaner och vi forskare måste kunna förutsäga även plötsliga förändringar. Och planerarna runt om i samhället måste utnyttja den klimatinformation vi kan ge. 

Norrköpings kommuns miljö- och klimatstrateg Merja Willman underströk hans ord genom att berätta att det är just så hon jobbar:

– Vi arbetar tätt samman med både SMHI och forskarna på Linköpings universitet. Forskarna hjälper oss att tänka framåt. Vi kan inte låta dem jobba för sig. De måste involveras praktiskt i samhället. Nu jobbar vi mycket med att förebygga de problem som känsliga grupper kan drabbas av vid värmeböljor, säger hon. 

Jag frågar Erik Kjellström vad han tycker om den nyligen avslutade valrörelsen:

– Fokuset var ganska litet på klimatförändringar. Frågan blev styvmoderligt behandlad och det kan få många negativa effekter om den inte finns på agendan, sa han och fick medhåll av SMHI:s generaldirektör Håkan Wirtén, som också uttryckte sig lite mer diplomatiskt: 

– Nu väntar en spännande tid och att vi är regeringens verktyg och kommer på bästa sätt försöka genomföra den politik som beslutas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!