Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klagomålen för socialbidrag ökade med över 100 procent

"Kvartetten kan säga att det beror på en massa saker, men det är ju uppenbart att det beror på nedskärningar, säger Nicklas Lundström (V)."

Nicklas Lundström, gruppledare (V) i Norrköping, menar att Kvartetten tillsammans med M, SD och MP bidrar till ökad fattigdom och segregation i Norrköping.

Nicklas Lundström, gruppledare (V) i Norrköping, menar att Kvartetten tillsammans med M, SD och MP bidrar till ökad fattigdom och segregation i Norrköping.

Foto: Annika Flood

Nyheter2021-03-19 18:00

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har inlett en tillsyn av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Norrköping med anledning av att IVO under 2020 har tagit emot flera klagomål på nämndens hantering av försörjningsstödsärenden. Nu har nämnden yttrat sig över det underlag av 13 inkomna klagomål som inspektionen bifogat. Klagomålen har inkommit under 2020 men avser i vissa fall handläggning som skett under 2019.

Under 2020 inkom 32 klagomål från enskilda mot arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Norrköping.

Under 2019 var motsvarande siffra 11 klagomål. Enligt nämndens bedömning går det inte att dra några långtgående slutsatser utifrån dessa siffror.

– Antalet inkomna klagomål framstår inte heller som uppseendeväckande högt i förhållande till antalet beslut om ekonomiskt bistånd som nämnden fattar varje år. En bidragande orsak till att klagomålen har ökat mellan 2019 och 2020 kan dock vara att handläggare och chefer på ekonomiskt bistånd i allt högre grad har informerat klienter, skriver nämnden i sitt yttrande.

Det totala antalet synpunkter, i form av klagomål gällande ekonomiskt bistånd, har samtidigt ökat från 43 till 94 mellan 2019 och 2020.

I december 2019 fattade Kvarteten, med stöd av M, SD och MP beslut om nya riktlinjer för försörjningsstöd.

– De skruvade ner allt till lägsta möjliga nivå och hittade även ett kryphål för bostadskostnader, där man hotade med att tvinga folk att flytta från kommunen. Nu har man flaggat för att man gjorde fel och i maj ska en revidering av riktlinjer komma, säger Nicklas Lundström.

Enligt honom så har arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden sparat 30-40 miljoner kronor per år i minskad kostnad för försörjningsstöd, men samtidigt har socialnämnden fått det tuffare.

– Liksom psykiatrin och polisen så jag vet inte om man kan se det som en samhällsbesparing, säger Nicklas Lundström.

Samtidigt poängterar han att (V) står bakom jakten på bidragsbrottslingar och att man ska minska dyra tillfälliga boenden som exempelvis vandrarhem.

Han tror att det är allmänhetens protester, opinionstrycket och att grannkommuner blev redigt förbannade som gjort att de nu reviderar riktlinjerna, men Nicklas Lundström tror ändå inte att det är slutet på den här långköraren.

– Kvarteten har tagit ett halvt steg bakåt men två steg framåt där fattiga barnfamiljer råkar illa ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!