Kattägare varnar varandra om råttgiftet

På sociala medier varnar nu kattägare varandra för råttgift som innehåller Alfakloralos. Ämnet kan innebära livsfara för katterna.

Kattägare varnar varandra om råttgiftet.

Kattägare varnar varandra om råttgiftet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nyheter2019-11-22 13:54

– Jag fick höra om det häromdagen. Det är konstigt att de tar fram ett gift som är skadligt för katter, när de äter möss som har ätit giftet, säger Åsa Gyllenberg på Veterinärerna Lindahl & Gyllenberg.

Giftet i fråga kan ge katterna sekundärförgiftning.

– I andra ledet har det inte har varit så stor påverkan i de andra gifterna tidigare, men det här är tydligen lika giftigt när de äter upp en rått som ätit giftet, säger Åsa. 

På Veterinärerna Lindahl & Gyllenberg har man än inte fått in någon katt som blivit förgiftad av Alfakloralos. På Distriktsveterinärerna i Norrköping har man också hört talas om giftet. 

– Vi misstänker att det är ganska illa, säger Lotte Connman. Det räcker att de går i det, och sen slickar sig på tassarna eller om de äter en råtta, jag vet inte om det finns några riktiga studier på det eller om det bara är vårt antagande, säger hon. 

Distriktsveterinärerna har fått in tre förgiftade katter i Söderköping senaste tiden, men ingen i Norrköping. 

– De tre katterna har avlidit, men vi kan inte säga vad det beror på. Om det är råttgift, om det är elaka människor med i det hela, eller något annat. Det finns giftiga växter också som katterna kan tugga i sig, som de inte har vett att hålla sig undan ifrån. De är som barn, de talar inte om vad de har ätit, säger Lotte. 

Vad ska man göra om katten har blivit förgiftad?

– Att ta den till djursjukhus är det allra bästa. Är det en förgiftning, då är det bråttom, säger Lotte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!