Kanske vore bra att dra ner lite på alkoholen?

Östergötland 13 maj 2021 09:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om myndigheten gick ut och berättade att alkohol sätter ner immunförsvaret så skulle vi tänka: Kanske vore idé att dra ner på alkoholen tills coronapandemin är över?

När tre debattörer, Lisa Pelling, Anna Dahlberg och Stig-Björn Ljunggren i radions Gomorron världen 25 april analyserar våldet mot kvinnor säger de inte ett ord om alkoholens stora roll – stor i allt våld. 

Många elever har svårt att hänga med i skolan. Diskuterar man då det faktum att var sjunde elev upplever att deras liv påverkas något eller mycket negativt av att en eller båda föräldrarna dricker.

Två utredningar har slagit fast att alkoholmonopolet kommer att falla om man tillåter privata intressen att sälja alkohol parallellt. Ändå utreds nu en tredje gång att öppna för privatiserad detaljhandel av alkohol med vinstmarginaler som drivkraft. Samtidigt som riksdagen snart beslutar om en ny strategi för minskat drickande.

Minst 1 000 dödsfall om året i cancer är alkoholrelaterade. Borde inte regionen kommunicera i Hälsotecken och på annat sätt att alkohol, som är en klass 1 carcinogen (högsta), även vid måttlig konsumtion ökar risken för att utveckla cancer.

Är alkoholen förbunden med en beröringsskräck? Som gör att vi inte pratar om hur omfattande skador alkoholen orsakar? Skadorna minskar inte av att vi tiger. Vill vi ha färre skador kräver det att alkohol får ta betydligt mindre plats i samhället och våra liv. Hur stor plats - kan vi själva påverka.

 

Per-Åke Andersson, Ordförande Östergötlands läns nykterhetsförbund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötland

Positiva coronatrenden håller i sig i Östergötland

Östergötland

Pandemin: 210 000 har blivit vaccinerade i länet

Östergötland

En vecka utan nya dödsfall i corona

Östergötland

Smittspridningen sjunker i Östergötland

Östergötland

Coronastatistik: Kurvorna fortsätter åt rätt håll

Visa fler