Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan säga nej till att behandla: "Har en förvrängd bild"

Sen 1 juli har lagen skärps för de som gör estetiska injektionsbehandlingar. "I grunden är lagändringen bra, men de som inte har legitimation är ändå svåra att komma åt", säger Daniel Zaar som driver Zaar Care Clinic.

"För mig är det viktigt att behandlingarna sker seriöst och därför tycker jag i grunden att den nya lagen är bra", säger Daniel Zaar.

"För mig är det viktigt att behandlingarna sker seriöst och därför tycker jag i grunden att den nya lagen är bra", säger Daniel Zaar.

Foto: Pär Andersson

Nyheter2021-12-04 18:00

Sverige har tidigare stuckit ut på så sätt att marknaden för estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar varit helt oreglerad. För att stärka skyddet för de som gör den här typen av behandlingar infördes den 1 juli en lag som bland annat säger att endast legitimerad personal får utföra behandlingarna, att verksamheten ska anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och att de är skyldiga att ha patientförsäkring. Frågan har nyligen aktualiserats då IVO lagt ett förbud mot Laser och skönhetskliniken i Norrköping efter att de upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten.

Daniel Zaar är specialistsjuksköterska i botten och startade skönhetskliniken Zaar Care Clinik för ett och ett halvt år sen. Han är medlem i Estetiska injektionsrådet och är positiv till lagen.

– Det är en del i att skydda konsumenten, att till exempel ge betänketid efter konsultationen, innan man utför en behandling. 

– Samtidigt är det så att de som inte är legitimerade är svåra att komma åt även efter lagändringen. 

Vad är viktigt att tänka på om man vill göra en estetisk behandling?

– Dels att man är frisk i grunden, och så är det viktigt att det inte kommer tryck ifrån andra utan att det är en själv som vill göra någonting.

Daniel Zaar är noga med att inte utföra behandlingar på en person om det inte känns rätt.

Av vilka skäl händer det att du säger nej?

– Det kan vara av medicinska skäl, eller att jag anser att personen inte skulle gynnas av en behandling. Det kan till exempel vara att personen har fått för många behandlingar redan. Jag har ett ansvar att säga nej om jag inte tycker att det känns rätt.

Det finns också de som lider av BDD (body dysmorphic disorder) eller dysmorfofobi, en psykiatrisk diagnos som handlar om en tvångsmässig fixering vid utseendet.

– Det finns tyvärr tjejer som lider av det och det kan liknas vid anorexia, man har en förvrängd bild av hur man ser ut. Om man gör en behandling på en sån person gör man den en björntjänst, säger Daniel Zaar.

Kan det finnas orimliga förväntningar på vad ett ingrepp ska leda till?

– Ja verkligen, det är också en viktig fråga. Där är konsultationen väldigt viktig.

–För mig är det viktigt att inte bara trycka in produkter i ansiktet på folk utan jag vill arbeta säkert och få ett fint resultat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!