Kan regionen ge hög lön och sund arbetsmiljö?

Östergötland 1 juni 2021 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biomedicinska analytiker är ett av de fyra livsviktiga yrken som Vårdförbundet organiserar.  Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat med hundratusentals covidtester i veckan. Pandemin satte regionernas brist på legitimerad personal i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det blev uppenbart hur viktigt det är med legitimerad kompetens som kan göra kvalificerad analys. 

Grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument eller utrustning utan om att det saknas personal med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen. I pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicinska analytiker, eftersom andra aktörer börjat konkurrera om kompetensen. Denna yrkesgrupp blir allt mer eftertraktad i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och  i den växande gruppen av privata företag. Vilken diagnos och behandling kan Region Östergötland ge om man misslyckas med att behålla legitimerade biomedicinska analytiker som väljer att gå till arbetsgivare som erbjuder högre löner och en sund arbetsmiljö?

Region Östergötland måste vara en attraktiv arbetsgivare för att motivera att fler biomedicinska analytiker söker sig till och stannar inom regionen. På andra sidan pandemin vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker så alla får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

 

 

Emma Klingvall avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vård

Fortfarande ingen covid-patient i Norrköping

Vård

Ingen ligger inlagd för covid-19

Norrköping

Endast en covid-smittad vårdas på Vrinnevi

Dödsfall

Ännu en död i länet med covid-19

Vård

En covidpatient på Vrinnevisjukhuset

Visa fler