Det var efter ett inlägg på facebook där en anställd skrev ett kritiskt om kommunen som arbetsgivare, som det hela startade. Den anställda kallade bland annat arbetsgivaren för "korrupt och värdelös" och att "den ende planerare som inte klarar sitt jobb får vara kvar".
Planeraren kände sig kränkt och anmälde inlägget till sin arbetsgivaren. Den anställde som skrivit inlägget kallades då till ett möte, och det är det som hände under detta möte, som sedan blev ett ärende för Justitieombudsmannen (JO), då facebookskrivande lämnade in en anmälan mot kommunen.
Under mötet lämnades en handling över till den anställda, för påskrift. Där stod bland annat att hon ska tänka på hur man skriver på facebook och att det blir svårt att rekrytera vikarier till en arbetsplats som har dåligt rykte. Den sista punkten ströks dock efter protester från den anställda, som sedan kände sig tvingad att skriva under.
JO hänvisar till den grundlagsskyddade yttrandefriheten i såväl tryckfrihetsförordningen (TF) som yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och menar att kommunen genom sitt agerande kränkt den anställdes yttrandefrihet. JO skriver att kommunen mer eller mindre tagit fram "förhållningsregler" om hur den anställda får använda sociala medier. Kommunen menar i sitt svar att de aldrig försökt "tysta" den anställda, men påpekar vikten av att det som framförs i sociala medier ska vara sakligt. JO understryker här att kommunen inte har någon möjlighet att styra hur enskilda anställda uttrycker sig.