"Jag har haft rätt hela vägen"

"Jag har haft rätt hela vägen". Det säger oppositionsråd Sophia Jarl (M).

Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Foto: Gun Stenehall

Nyheter2019-09-26 07:00

Hon förvånas inte över det som står i rapporten.

– Den bekräftar kritiken jag haft och visar att jag haft rätt hela vägen, säger hon.

Hon menar att rapporten visar att det inte bara är den tidigare digitaliseringsdirektören Johan Högne som bär ansvar, utan att det är "en hel del funktioner i kommunen som brustit".

– Den visar att bland annat att chefer inte fått rätt utbildning och att protokoll inte diarieförts. Lars funktion som ks-ordförande och kommundirektören, som var Högnes närmsta chef, är två av funktionerna som brustit, säger Sophia Jarl och fortsätter:

– Rapporten visar att Lars Stjernkvist gjort avsteg från kommunallagen.

Hon har tidigare haft åsikter om Lars Stjernkvists lämplighet att sitta kvar som ks-ordförande. Detta har inte ändrats.

– Lars Stjernkvist har ett gediget arbete framför sig att återupprätta sitt förtroende som ks-ordförande om han väljer att sitta kvar. 

En sak som oppositionsrådet reagerar på är hur inhyrda konsulter kunnat ansvara för upphandling från samma bolag som de själva jobbar för. Moderaterna ska nu utreda hur stor de tycker att digitaliseringsavdelningen ska vara och vad de ska ha för uppdrag.

– Många gånger har det visat sig att digitaliseringsavdelningen jobbat på hög forskningsnivå, medan det finns basala behov ute i verksamheterna.

Men först bör alla partier i kommunstyrelsen vara självkritiska.

– Alla måste inse att det finns vissa risker som vi inte tagit upp i internkontrollplanen, att chefer inte fått rätt utbildning och att jävssituationen inte är upptagen som en risk. Vi behöver omgående åtgärda luckorna. 

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!