Det var 2017 – året då #metoo blev en rörelse när kvinnor runt om i världen hade fått nog av mäns sexuella trakasserier.
– Hade jag inte begått mitt misstag under den här eran, tror jag inte det hade fått sådan uppmärksamhet eller sådana personliga konsekvenser som det fick.
Orden är Mats Uddins, regiondirektören som avgick efter en videosexchatt med en undersköterska. Eller - var det verkligen en sexchatt?
Nu har han skrivit en bok om tiden innan, under och efter händelsen som gjorde att han inte såg någon annan utväg än att avgå. För hur han än vred och vände på möjligheterna att ge en mer nyanserad bild av vad som faktiskt hände insåg han att han oavsett var paria. "Jag är paria" är också titeln på den autofiktiva roman han skrivit och som i dagarna getts ut på bokförlaget Ekström & Garay.
Men det var långt ifrån självklart att de anteckningar han skrivit ner i ren desperation skulle bli till en bok och ges ut. Utkastet förpassade han till datorns skräpkorg.
– Jag kastade det. Jag var klar och hade fått ett avslut, säger Mats Uddin.
Där låg det tills hans sambo, som läst utkastet, frågade om han inte skulle göra något med det. Så han plockade upp det från skräpkorgen efter nio månader. Han började omarbeta texten, lät ett utvalt antal personer läsa under resans gång. Plockade bort. Lade till. Ändrade namn på sina karaktärer och finputsade deras personligheter. Inklusive huvudpersonen Robert.
– Det är ingen faktabok, men det Robert utsätts för är händelser som bottnar i de händelser som jag upplevde. Men Robert ser sig själv som en person med hög moral och är egofixerad, jag har skruvat på karaktärerna för att få fram mitt budskap och driva berättelsen framåt, jag är inte lika självcentrerad som Robert och tror inte heller att alla är emot mig, säger Mats Uddin.
I boken beskrivs det som skett som att Robert i ett svagt ögonblick för en sms-konversation med en undersköterska, som inte vill släppa taget. Han svarar på ett av många meddelanden han fått från henne under en längre tid. Det är sent på kvällen, men kvinnan svarar direkt och frågar vad han gör.
– Borstar tänderna, svarar Robert.
Kvinnan vill att han ska skicka en bild. Det gör han och så ber han henne skicka en bild tillbaka.
En sekund av obetänksamhet blir ett livsavgörande misstag för Robert.
Efter två år som regiondirektör meddelade Mats Uddin att han i april 2017 avgick med omedelbar verkan av personliga skäl.
Ett halvår senare går media ut med att han avgick efter att han startade en videosexchat med en undersköterska mitt i natten och att han brutit mot regionens policy om sexuella trakasserier. Det var anklagelsen som fick honom att avgå. Regionen prövade inte om han brutit mot något eftersom han avgick, men polisen konstaterade att han inte gjort något olagligt.
Det var under hösten som #metoo skakade om de flesta branscher med vittnesskildringar från kvinnor runt om i världen som på olika sett utsatts för sexuella trakasserier.
Mats Uddin tror att hans misstag aldrig skulle ha fått så stort genomslag om det inte skett just då.
– Lokalmedia hade inte skrivit en rad om metoo, nu såg de sin chans. Mitt misstag blev deras lokala case.
Det tog inte lång tid för Mats Uddin att inse att det här var en strid han inte kunde vinna. Oavsett vad som verkligen hade hänt så fanns det en medial bild av honom som regiondirektören som utsatt en underordnad för sexuella trakasserier.
– Som hög chef är det kört. Blotta anklagelsen i sig gjorde att jag såg mig tvingad att lämna, oavsett sanningshalt eller inte.
Mats Uddin tog sitt ansvar redan när bilden blev känd internt och han insåg att han inte hade något politiskt stöd. Misstanken om att undersköterskans version var sann och att hans chefer tydligt markerat att man måste ta hennes anmälan på allvar gjorde det omöjligt för honom att driva sin sak.
Det politiska spelet beskrivs även det i "Jag är paria", där framträdande politiker inte är sena att dra nytta för egen vinning av huvudpersonens agerande. Eller det de tror sig veta.
Det har nu gått fyra år. Den polisanmälan som gjordes mot honom för sexuella trakasserier lades ner, och han själv valde att inte gå vidare med förtalsmål mot media och regionpolitikern som uttalat sig i samband publiceringarna. Det blev aldrig något rättsligt efterspel. Vi fick aldrig ta del av varken hans eller de inblandades versioner i någon domstol.
Inga personer som kan ses som verkliga förlagor till karaktärerna i Mats Uddins bok kan försvara sig. Den som har insyn i de lokala medierna kan tro sig känna igen karaktärerna i boken, men eftersom det inte är en faktabok har Mats Uddin utgått från människor han mött, men gett dem komplexare personligheter, i ett fall har han skapat en ny karaktär av flera personer.
Mats Uddin har flyttat från länet till Limhamn där han bor tillsammans med sin sambo. Han studerar teologi på distans i Umeå och läser till präst i Lund.
I boken får vi även följa med Robert på de dagliga löpturerna och samtidigt ta del av hans inre diskussioner med Dag Hammarskjöld och med Gud.
Efter Dag Hammarskjölds död i september 1961 fann man i hans bostad i New York ett manuskript med titeln Vägmärken. Han kallade anteckningarna för en sorts "vitbok" rörande sina förhandlingar med sig själv – och Gud.
Boken Vägmärken har följt Mats Uddin genom livet.
– Den delen i "Jag är Paria" är jag. Det är mitt resonemang som jag fört med Dag i 30 års tid under mina löpturer. Religion, andlighet, vetenskap och förnuft - jag har alltid försökt ha kontroll, men det är först när du väljer att tro som det blir möjligt att förenas med Gud. Man kan inte nå Gud genom förnuftsmässigt resonemang.
Att förlåta sig själv, att tillåta sig att gå vidare, att ta ansvar för de eventuella fel som begåtts. Allt ryms i "Jag är paria".
När det stod klart att den skulle ges ut blev Mats Uddin först lite rädd.
– Vad ska läsarna tycka? Jag blottlägger hela min själ och var rädd för mottagandet. Den som inte känner mig kan läsa boken som vilken historia som helst som är sorglig, djup och väcker många frågor, men jag har fått många reaktioner från gamla kollegor och andra som berörs av vad jag har gått i genom, säger Mats Uddin.