"Jag älskar den här sortens bilder"

Snart bjuder Arbetets museum på en ny utställning. På lördag slår man upp portarna och bjuder in allmänheten till vernissage för ”Svärta – svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74”.

Sara Grevlund är vikarierande intendent på Arbetets museum, hon har ansvarat för utställningen.

Sara Grevlund är vikarierande intendent på Arbetets museum, hon har ansvarat för utställningen.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-22 14:00

Den stora salen på sjunde våningen i Arbetes museum är fylld med svartvita fotografier. Här finns totalt 140 foton, tagna av Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom. Samtliga har porträtterat industriarbetare och skildrat det tuffa livet i svenska industrier under 60- och 70-talet. 

– Vi tycker att det är jättekul att få ha utställningen här. Jag älskar den här sorts bilder, jag blir väldigt engagerad och nyfiken, säger Sara Grevlund, vikarierande intendent.

Utställningen är producerad av Landskrona foto. Arbetets Museum har tidigare visat de olika fotografernas verk var för sig, det här blir första gången som de visas tillsammans.

– Det är jättekul att få visa fotografierna igen. Det är kopplat till våra mål om att visa arbetskraft och arbetslivet. Den 9 december är det jubileum för gruvstrejken också, då vill vi gärna visa upp det, säger Sara. 

Gruvstrejken bröt ut 1969 i Svappavaara och spreds till bland annat Kiruna och Malmberget. Missnöjet med arbetsvillkor och brist på inflytande kokade på industrierna runt om i landet. Samtidigt dokumenterades stämningen och miljön av tre fotografer – oberoende av varandra. Det är bland annat dessa bilder som nu ska visas på museet. 

– De tar upp att arbetarna inte längre ville vara kollektiv arbetskraft, utan de ville ses som individer. Här får de göra det, säger Sara.

Några av utställningens bilder är tagna i Motala verkstad och Söderköpings gjuteri.

– Jag tycker att utställningen är helt fantastik. Det är väldigt starka blickar som möter en, och människorna kommer fram, säger Anna Redmalm, kommunikatör på Arbetets museum.
– Jag tycker väldigt mycket om den här, säger Anna, och pekar på en bild med en kvinnlig fabriksarbetare.
– Hon ser så stolt ut. 

Anna visar ytterligare en favorit: en bild på en man som jobbar med en vajer på fabriksgolvet. 
– Kompositionen och i spelet mellan ljus och mörker, den är verkligen fantastisk. Och den totala bristen på skyddsutrustning överhuvudtaget är så talande, säger Anna Redmalm. 

Till flera av bilderna finns även tillhörande arkivmaterial: gamla artiklar, telegram och dylikt som visas upp i sammanhang med fotona. 

– Det är kul att få visa upp det och att det är kopplat till bilderna, man sätts verkligen in i ett sammanhang när man är här som besökare, säger Sara Grevlund.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!