Invigningsfest på Vrinnevis nya avdelning

Ombyggnationen av Steriltekniska enheten på Vrinnevisjukhuset är äntligen klar. Under torsdagen firade man med en invigningsfest.

Eva-Lena Persson, enhetschef och Robert Svensson, verksamhetschef.

Eva-Lena Persson, enhetschef och Robert Svensson, verksamhetschef.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-10-28 06:45

På Steriltekniska enheten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är det fullt med folk. På borden vid personalrummet står plockmat, godis och bubbel uppdukat. Det hålls tal, och det råder en feststämning när man klipper bandet och därmed officiellt inviger den nya sterilenheten.

– Det är jätteroligt, det har varit en lång, arbetsam, men också rolig process, säger Robert Svensson, verksamhetschef.

Ombyggnationer har pågått sen 2013 och avslutades strax före sommaren. Avdelningen har nu byggts ut med fler lokaler och har fått en större kapacitet av maskiner. Verksamheten har varit i fullt bruk sedan vecka 34. Eva-Lena Persson som är enhetschef tycker att det är skönt att bygget är avklarat. 

– Det har varit jätteroligt och väldigt jobbigt. Men när man har nått målet och ser hur bra det faktiskt blev, så känns det jättekul att ha fått vara med i den här utvecklingen av vår verksamhet tillsammans med mina underbara medarbetare, säger hon.

På Steriltekniska enheten tar man hand om instrument som används på sjukhusets olika verksamheter. Framförallt hanteras verktyg från operationsavdelningarna. Här rengörs, funktionskontrollernas, packas och steriliserats allt innan det skickas tillbaka. 

– Vi är en av Sveriges största sterilcentraler och har flera unika maskiner. Framförallt en maskin som kallas för tunneldiskmaskin, där man kan diska flera diskinsatser samtidigt. Det är en ganska ovanlig maskin i Sverige säger Eva-Lena Persson.

Efter ombyggnationen har enheten fått utökat uppdrag.

– Dagkirurgin i Finspång har flyttat in här, likaså öronoperationsenheten. Man har fått in flera enheters kirurgi som man inte tidigare haft. Som vårddirektör kan man vara väldigt stolt över den här enheten, det är jag verkligen, säger Jessica Frisk, vårddirektör.

På enheten jobbar 21 personer som tillsammans ser till att instrument rengörs korrekt – och det finns minst sagt mycket att sterilisera.

– På centraloperation så gör vi knappt 8 000 operationstimmar på ett år. Så det är enorma mängder instrument. Sen kommer det också instrument från vårdcentralerna, säger Robert Svensson.

Vilken betydelse har den nya enheten för sjukhuset?
– Vi har skapat en hållbar, modern sterilhanteringsprocess för många år framåt i tiden som kommer att klara östra länsdelens totala uppdrag. Men även att vi är en jättestor aktör och kan hjälpa till över hela Region Östergötland, säger Robert Svensson.

Högtidligt med bandklippning.
Högtidligt med bandklippning.
Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!