Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inte rättssäkert att inte kolla upp"

Advokaten: Inte bra om uppgifterna inte stämmer.

"Det är inte rättssäkert när de inte kollar upp hur det verkligen förhåller sig, säger Tomas Åberg som står bakom Näthatsgranskaren.

"Det är inte rättssäkert när de inte kollar upp hur det verkligen förhåller sig, säger Tomas Åberg som står bakom Näthatsgranskaren.

Foto: Skärmdump Näthatsgranskaren.se

Nyheter2020-01-08 20:01

Anmälan mot 65-åringen för misstänkt hets mot folkgrupp ska enligt vad åklagare Anna Lander sa under rättegången, vara gjord av en sektion inom polismyndigheten av näthatsgranskare. Det var den information hon fått till sig.

Försvaret å sin sida säger att det inte finns någon sektion inom polisen utan att det är en sparkad polis, som dessutom ska vara dömd för djurplågeri, som driver Näthatsgranskarna och som har sin inkomst av att jaga pensionärer som likt den nu åtalade 65-åringen kallar sig nationalist och sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Näthatgranskaren är en avskedad polis som dömts för djurplågeri, är förbjuden att ha djur och är skyldig staten miljoner kronor, inleder advokat Mikael Abrahamsson, som tycker att det är lite otäckt att anmälan inte är polisiärt initierad.

Men det stämmer inte. Mannen bakom Näthatsgranskarna, Tomas Åberg har visserligen jobbat som polis tidigare, men är aldrig dömd för djurplågeri. Däremot får han enligt beslut inte längre ha djur efter att ha misskött sina jakar på den gård han tidigare drev.

– Det är inget jag är stolt över, men jag blev sjuk efter allt jag utsatts för som visselblåsare inom Polisen. Det var också det som gjorde att jag sa upp mig själv, jag orkade inte längre, säger Tomas Åberg.

Han fick avgångsvederlag från polisen med 30 månadslöner samt en "ursäkt" på 75 000 kronor.

–  De ville inte att jag skulle driva arbetsmiljöproblemen inom polisen till arbetsdomstolen, där de visste att jag skulle få rätt helt enkelt, säger Tomas Åberg.

En kvinna som på internet skrev att han var dömd för djurplågeri har i sin tur dömts för förtal och att betala skadestånd till Tomas Åberg, eftersom det inte stämmer.

Några miljonskulder till staten har Tomas Åberg inte. Det rör sig snarare om 200 000 kronor.

Advokaten i målet om hets mot folkgrupp antyder att det kan vara du eller någon annan som representerar Näthatsgranskaren som varit inne på hans klients inlägg och klickat gilla för att det ska se ut som de har större spridning?

– Aldrig någonsin, vi är väldigt noga med att inte vara inne och "pilla" eller kommentera i fall vi anmält, säger Tomas Åberg.

Dessutom menar han att det är oroväckande att åklagare och försvarare är dåligt pålästa.

–  Det är inte rättssäkert när de inte kollar upp hur det verkligen förhåller sig, säger Tomas Åberg.

–  Det är naturligtvis inte bra om uppgifterna inte stämmer, säger advokat Mikael Abrahamsson i en kommentar.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!