Nuvarande regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) var med redan då, som vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i dåvarande landstinget var hon med och arbetade fram förslaget.
– Meningen var att vi skulle genomföra prioriteringar utifrån en lista men det visade sig få väldigt liten effekt på ekonomin. Och var svårt att genomföra. Det gick helt enkelt inte att ha några objektiva bedömningsgrunder. Åderbråck fanns med på listan till exempel men man måste ju alltid göra individuella bedömningar. Om åderbråcket gör ont måste ju patienten har rätt att bli av med sin smärta, säger Marie Morell.
Däremot menar hon att man hade stora nytta av det omfattande utredningsarbete som genomfördes.
– Vi upptäckte att vården var mycket ojämlik över länet. Sen dess har vi jobbat på att åtgärda det. Men besparingsmässigt blev det inte några stora pengar.
Det enda som gäller när det kommer till riktiga besparingar är att man kan minska på personalen. Det är arbetad tid som kostar pengar. Och om prioriteringar ska ge några personalbesparingar krävs det att man bryter bort hela delar från sjukvården.
– Och så kan vi ju inte resonera, menar Marie Morell.
Frågan man måste ställa sig är "Vad är det vi gör som gör nytta?" Men det är en etisk mycket svår fråga:
– Om en person som är svårt sjuk får ett dyrt läkemedel för att förlänga livet med några månader men läkemedlet gör att personen får en dålig livskvalitet. Vore det inte mer värdigt att då inte ge medicinen? Men samtidigt som individ är du ju beredd att ta varje halmstrå. En komplex fråga som inte har några enkla svar, säger hon.
Hon konstaterar precis som Niklas Theorin i artikeln ovan att prioriteringar ändå sker hela tiden för att bristen på resurser eller personal tvingar fram dagliga prioriteringar. Och hon konstaterar också att vården fortfarande är ojämlik.
– Vi vet att kvinnor, äldre och människor i socioekonomiskt utsatta områden får fortfarande en ojämlik vård. Men att komma åt det är betydligt svårare. Ojämlikheten beror inte i första hand på att vården medvetet skulle välja att agera så. De kan finnas många faktorer i bakgrund och utbildning hos enskilda individer som spelar roll. Att hitta en modell där alla tas omhand exakt lika är nog omöjligt, säger Marie Morell.