Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget svar på hur Norrköping ska bli bästa miljökommun

I en nästan fullsatt Hörsalen satt åtta politiker under två timmar och bara pratade klimat, natur och miljö. Det kändes ovanligt mitt i en intensiv valdebatt som annars dominerats av frågor som kriminalitet och priset på el. Och många svar som gavs visar att politikerna känner en viss skam över frågor som ännu inte blivit lösta eller frågor som lösts "åt fel håll".

När politikerna i Norrköping röstar om vindkraft säger en nej, liberalen Reidar Svedahl.

När politikerna i Norrköping röstar om vindkraft säger en nej, liberalen Reidar Svedahl.

Foto: Anders Wennerblad

Nyheter2022-08-26 19:00

Politikerna från de åtta partierna i Norrköpings fullmäktige var hårt styrda redan genom inbjudan från arrangörerna Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Klimatklubben. Två nyutexaminerade studenter från miljövetarprogrammet på Campus Norrköping, Tilde Krusberg och Elliot Franzén, fungerade som debattens moderatorer vilket gav den en annorlunda skärpa. Som Tilde Franzén sa inför debatten: "Vi vill ha mindre hårda ord och mera hyfs." Och de åtta politikerna följde direktiven. 

De två såg till att ingen politiker blev långrandig eller fick ha en åsikt varje gång. Eller sväva ut från det givna ämnena miljö, klimat och natur. Och man fick bara prata om sin egen politik inte tala om hur fel de andra politikerna har. Ett effektivt sätt som också innebar att publiken under de två timmarna fick möjligheter att ställa sina frågor i fyra "fönster". Och många av de 148 åhörarna deltog i debatten. 

Vid ett tillfälle blev samtliga åtta politiker helt tysta och svaret skyldig. Det var när en publikröst undrade om man verkligen trodde att Norrköping skulle hinna nå målet att bli Sveriges bästa miljökommun redan 2035 och hur det ska gå till. När frågan återupprepades precis i slutet konstaterade moderaternas representant Ingrid Cassel:

– Under nästa mandatperiod ska vi ta fram en ny översiktsplan och det blir alltmer uppenbart att klimatfrågan då kommer att bli den allra viktigaste aspekten och att vi kommer få en helt ny sorts översiktsplan jämfört med hur det varit hittills. Och hennes politikerkolleger från samtliga partier nickade instämmande. 

Det blev också en diskussion om koldioxidbudgeten som kommunen beslutat om och som innebär att utsläppen måste minska med tolv procent årligen fram till 2045. En person i publiken ville veta hur man tänkt sig lösa den frågan och även där blev politikerna svaret skyldig. 

Debatten kretsade kring tre huvudämnen. Samhällsplanering, Natur och miljövård samt Klimat och energi. 

Och på de två timmarna hann man med många lokala frågor. Parkerna, kollektivtrafik och cykelbanor i nya bostadsområden, elbilar, flygplatsen, våtmarker, lokalt producerad mat eller ekologisk, Östgötatrafikens nya busspolicy, vindkraft, solceller, åkermarkens bevarande, biogas, koldioxidbudget, spårvägens utbyggnad, kärnkraft bland annat. Att redovisa allt i en kort nyhetstext låter sig inte göra. 

I slutet fick istället de åtta politikerna lista de tre viktigaste frågorna inför nästa mandatperiod. Svaren var för det mesta kortfattade trots att man fick en minut på sig. Så här blev det:

Florian Aranda (SD) : Den fysiska planeringen av avfall, gator och trafik, vatten och avlopp.

Nicklas Lundström (V): Spårväg till Vrinnevi, kostar 1-2 miljarder men ger snabb vinst. Bygg en vindkraftspark med 10-12 moderna verk vilket med ens skulle fördubbla kommunens egen produktion av el och att kommunen köper tillbaka fjärrvärmen av Eon.

Ingemar Hillerström (MP): Hejda klimatförändringen, bygg en hållbar stad och ett miljövänligt jord- och skogsbruk.

Anders Drottja (KD): Satsa på närodlad mat, bevara jordbruksmarken så vi blir självförsörjande, och bättre lokaltrafik på landsbygden.

Rediar Svedahl (L): Bevara vår vackra natur och gör den tillgänglig, satsa på dygnet-runt-säker fossilfri energi vilket utesluter vindkraft och solenergi och ja till kärnkraft också i Norrköping.

Ingrid Cassel (M): Bättre kollektivtrafik, bygg Johannesbergsförbindelsen så den tunga trafiken försvinner från stan och bygg ut Borgs vattenverk så att vi klarar vattenförsörjningen på Vikbolandet genom att invånarna ansluts till Glans dricksvatten.

Christian Widlund (C): bevara jordbruksmark och matproduktion, grön energiomställning och minskade klimatutsläpp genom att åka mindre bil, och mer kollektivt, cykla eller promenera och satsa på solcellsparker med privata aktörer eller i kommunal regi. 

Olle Vikmång (S): Klimatkrisen är vår största utmaning. Vi måste ställa om och det berör alla samhällets områden industri, transport, cykelnätet, pendlarparkeringar, infrastruktur för laddstolpar i kommunens regi. Mer lokalt producerad el, som biogas, solpaneler, vindkraft på land och i hav.  

Detta ångrade panelen

Alltför dålig satsning på cykelvägar under många år. 

Vindkraften eftersatt och måste prioriteras och ersättningsfrågan måste lösas så att inte enskilda drabbas alltför hårt när kraftverken byggs (L inte enig med övriga se ovan).

Östgötatrafikens lönsamhetskrav gör att samhällsnyttan får stå tillbaka. Många var upprörda över nedläggningen av busslinjerna längs Strandvägen och i Skärblacka och menar att dialogen med regionens politiker måste förändras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!