Hot och våld vanligt – de på HVB-hem extra utsatta

38 procent av socialarbetarna har utsatts för hot, våld eller personangrepp det senaste året. "Vi vet var du och din familj bor", är exempel på hot.

Enkelt att hota via sociala medier

Enkelt att hota via sociala medier

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter2021-10-07 16:00

Det visar Visions nya undersökning bland medlemmar inom socialt arbete.

– Det här är oerhört allvarliga siffror som visar på en stor utsatthet bland våra medlemmar. Det handlar om medarbetare som ger stöd till människor som befinner sig i svåra livssituationer och som fattar beslut som inte alltid tas emot väl. Som samhällets yttersta skyddsnät måste medarbetarna vara trygga på jobbet för att kunna utföra sitt viktiga arbete, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen, där 1433 av Visions medlemmar inom socialt arbete ingår, visar att hot och våld är vanligt i hela landet. 45 procent av medlemmarna uppger att de utsatts för hot, våld, personangrepp eller förtal under det senaste året. I den region som Östergötland ingår i är andelen som har blivit utsatta 38 procent. Idag är det inte bara på arbetsplatsen man riskerar att bli utsatt. Flera medarbetare uppger att de blivit kontaktade via sociala medier vilket kan vara en av anledningarna till de höga siffrorna. 

Många upplever att stödet från arbetsgivaren brister och tre av tio som utsatts för en hot- eller våldssituation upplever att de fått otillräckligt stöd från arbetsgivaren eller inget stöd alls. Endast tre av tio incidenter har polisanmälts och få anmälningar leder till förundersökning.

Vision vill att kommunerna i länet tar fram en plan för att säkerställa medarbetarnas trygghet.

– De som blir mest utsatta är de som jobbar på olika boenden, HVB-hem. I dessa fall rör det sig om unga människor som bor på hemmen som utsätter personalen. Medarbetarna ska känna sig trygga i att kunna utföra sitt arbete och på ett tydligt sätt kunna förklara varför ett beslut tagits. Som arbetsgivare ska man ha nolltolerans till detta och det ska vara rutin att alltid göra en polisanmälan, säger Veronica Magnusson.

Lisa Fredriksson är en av två ordföranden för Vision Norrköping och hon menar att det inte är ovanligt att personal inom socialt arbete utsätts för hot och våld. 

– Sättet man hotar på kan se olika ut. Häromdagen hade vi till exempel en obehörig som tagit sig in i en lokal där hen inte fick vistas. Hoten kan vara verbala, skriftliga, förövaren kan lämna information om att hen vet var du bor eller till och med var dina barn går i skola. Det handlar inte bara om ens egna säkerhet utan om hela ens familjs säkerhet, säger Lisa Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!