Hon satsar helt på halloween: "Tar tre dagar"

Ska man fira halloween eller ej? För Norrköpingsbon Cajsa Gränström är det inget snack om saken – här pyntas det riktigt rejält.

Cajsa Granström tycker om att dekorera ordentligt.

Cajsa Granström tycker om att dekorera ordentligt.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-10-31 16:30

Sedan åtta år tillbaka har Cajsa satsat hårt på att dekorera trädgården i Lindö. Här finns skelett, en ”djurkyrkogård” och andra läskiga halloweenprylar. I kvarteret kallas villan för ”Spökhuset”.

– Folk stannar med bilen och fotar och så, jag tycker bara att det är roligt. Jag dekorerar varje högtid man kan dekorera. Under påsken kan man inte göra så mycket mer än att sätta upp fjädrar precis överallt, men julen är också ganska extrem. Jag tror att elräkningen går upp ganska mycket då, för det är lysen överallt. Men det här är det mest extrema, säger Cajsa.

Förkärleken till halloween kommer såklart från USA. Cajsas man har tidigare pluggat och spelat amerikansk fotboll i Boston.

– Vi åker till USA varje år under den amerikanska fotbollssäsongen. Maken är gammal quarterback så han har fått mig intresserad av amerikansk fotboll. Då måste man åka på hösten. Vi brukar bo hos några vänner, de kör igång med halloween lång före vad vi gör, säger Cajsa och fortsätter:

– Jag höstdekorerar först, då är det pumpor och mycket sådana färger. Sen blir det så här. Barnen tycker det är roligt. Vi har firat halloween i många år nu, och det blir bara mer och mer. I resväska hem från USA är det alltid med nya dekorationer, för jag tycker det är kul. Jag älskar maskerader, det är det väldigt lätt att hitta rekvisita till halloween då. 

Jobbet med att dekorera trädgården brukar ta tre dagar att färdigställa, och den sista oktober kommer det en mängd barn som är på jakt efter godis. Cajsa brukar öppna dörren iförd en svart dräkt med en läskig mask.

– Det här med barnen tycker jag är roligt. De tycker det är jätteroligt att bli skrämda. 

De unga besökarna kan vara i alla åldrar, vid några tillfällen har det dock blivit lite för otäckt för vissa.

– Förra året skrämde jag tyvärr tre barn så att de började gråta. Så nu la jag ut en bild i tråden för vuxna i Lindö (på facebook) på hur jag ser ut, så de vet vad som står bakom dörren, för jag vet ju inte vad som står bakom dörren. Om jag skrämmer någon så de blir rädda, då tar jag av mig masken så att de ser att det inte är så farligt där under. De flesta tycker att det är jättekul.

Vid ett av Cajsas halloweenfiranden brukar det gå åt ungefär 8 kg godis. 

– Det är roligt att dekorera, barnen tycker det är kul, de får lite godis. Och jag får klä ut mig – alla är nöjda, avslutar Cajsa.

"Djurkyrkogården" är ny för i år.
"Djurkyrkogården" är ny för i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!