Norrköpings kommun behöver anställa 1000 sommarvikarier till vård och omsorgen. Därför är kommunens yrkesambassadörer just nu ute och informerar elever om verksamheten.
– En jättestor utmaning, det är det varje år, säger Pernilla Grönblom som var på Ebersteinska gymnasiet under måndagen.
Yrkesambassadörerna arbetar i vård- och omsorgen.
– Vi försöker få de unga att vilja utbilda sig till undersköterskor, säger Pernilla Grönblom som varit yrkesambassadör åt arbetsgivaren: kommunen i 2,5 år.
Hon är undersköterska i botten och började jobba inom omsorgen direkt efter gymnasiet. Ett val hon inte ångrar efter 25 år i yrket.
– Jag har testat på alla områden – demens, vanligt boende och hemtjänst.
Idag stöttar och motiverar hon personer med funktionsvariation som stödassistent inom boendestöd.
– Jag älskar att kunna stötta och få människor att bli självständiga. Att se när någon lyckas är helt fantastiskt, säger Pernilla Grönblom.
Räcker det för att få de unga intresserade?
– Det återstår att se. Vi har et jättejobb framför oss, det kommer att behövas mycket folk i vården framöver.
Yrkets rykte är inte det bästa, inte bara på grund av lönen, enligt Pernilla Grönblom.
– De unga som varit inne och jobbat som timvikarier känner av personalens frustration med alla neddragningar som varit på sistone och sånt ger ju ringar på vattnet.
Det här vill hon ändra på.
– Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb.
För att jobba i vård och omsorgen ska du ha fyllt 18 år. Utöver dessa jobb så kommer kommunen att anställa cirka 100 feriearbetare under 18 år.
– De yngre går inte in och ersätter någon. De ska sätta guldkant på tillvaron – fika, ta promenader och göra sånt som vi andra inte alltid har tid till, säger Pernilla Grönblom.
21-åriga Dani Rezai som går sista året på vård och omsorgsprogrammet ser fram emot att börja jobba som undersköterska efter studenten.
– Jag planerar att jobba ett par år och sedan kanske plugga vidare.
Han rekommenderar andra att välja samma linje.
– Det är värdefullt att kunna hjälpa människor som behöver det allra mest, säger Dani Rezai.
Han kom till Sverige från Afghanistan 2015.
– Det känns extra bra för mig att kunna ge de äldre något tillbaka, det är ju de som byggt upp det här samhället och som gjort att jag har kunnat komma hit. Samtidigt ger det här jobbet så mycket tillbaka, säger han.