De folkvalda politikerna i Norrköpings fullmäktige samlades på måndagseftermiddagen för att i rask takt och i Coronaglesa led (med hänsyn till förbudet mot större folksamlingar än 50 personer så är antalet fullmäktigepolitiker halverat vid sammanträdena) fatta en del historiska beslut.
Efter flera års "harvande" i den kommunala apparaten antogs bland annat nya riktlinjer för ökad trähusbyggnation. Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström är drivande i frågan. Han hoppades att "stenstaden Norrköping nu också skulle bli trästaden Norrköping."
Norrköping har ju som bekant brunnit hårt och svårt vid flera tillfällen under historiens gång. Därav den nedärvda skepsisen mot trähus inne i staden. Och därav den historiska laddningen i beslutet. Som dock gick spårlöst förbi i debatten denna gång.
Ett annat beslut med historisk betydelse - fast denna gång framåt i tiden - var beslutet om att avveckla Södra Hamnspåret. Detta beslut har bäring på bygget av Ostlänken; det stora järnvägsbygget som kommer att prägla Norrköping under lång tid framåt.
Mia Sköld (MP) ställde sig tveksam till att avveckla järnvägsspåret redan nu eftersom "det skulle kunna användas under lång tid framåt." Även Jan Petersson - tidigare SD men numera så kallad "vilde" i fullmäktige - ställde frågor om varför spåret skulle tas bort redan nu. Petersson varnade för att företag som idag nyttjar Södra Hamnspåret kan komma att lida skada. Det ansvariga kommunalrådet Karin Jonsson (C) redogjorde för de anläggningstekniska skäl som finns för att stänga Södra Hamnspåret redan nu.
Fullmäktige fattade också beslut om att göra ett tillägg till sina arbetsformer som gör det möjligt för fullmäktigeledamöter att delta och rösta med digital närvaro framöver. De tekniska kraven som ställs är att alla ska kunna se och höra varandra. Enligt fullmäktiges ordförande Olle Vikmång finns tekniken i stort sett framme för att kunna genomföra möten med digitalt deltagande.
Fullmäktige hann också med att bifalla två motioner. En från Vänsterpartiet om att "rädda insekterna i Norrköping" och en motion från Liberalerna med en begäran om att "hedra minnet av den tidigare statsministern och partiledaren Nils Edén med ett gatunamn i Norrköping".
Måndagseftermiddagens fullmäktigemöte inleddes med att kommundirektör Martin Andreae gav en lägesrapport om Coronaläget i Norrköpings kommun just nu.
Värst utsatt är äldreomsorgen, enligt kommundirektören. Där handlar det bokstavligen om "liv och död" sa Andreae.
– 101 konstaterade/befarade fall av Coronasmitta har upptäckts inom hemtjänsten och på äldreboenden. Från och med onsdag 29 april kommer alla smittade och befarade smittade att vårdas av samma team, sa kommundirektören.
Enligt Martin Andreae har skyddsutrustning aldrig saknats helt under Coronakrisen hittills. Norrköping följer de regler som finns.
När det gäller skolan så kommer gymnasieskolan att öppnas upp för undervisning i små grupper för avgångsklasserna, berättade Martin Andreae för det nedbantade fullmäktigemötet som nu för andra mötet i rad var halverat vad gäller antalet ledamöter.
– Kommunen kan inte bestämma huruvida det ska åkas på flak eller inte på studentdagen. Men vi hoppas och utgår från att alla avstår från flakåkande, sa kommundirektören.
Mötet klarades av på en timme och tre minuter. Möjligen kan det också noteras i det historiska protokollet att kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist inte yttrade sig en enda gång under sammanträdet.