Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Herrgårdar för småbarn och sjuka

Boken "Norrköpings gatunamn" av Peter Kristensson kom nyligen ut i sin tredje och utbyggda upplaga.

Sandbyhov växer som bostadsområde.

Sandbyhov växer som bostadsområde.

Foto: Ostmedia

Nyheter2022-07-31 12:00

Folkbladets Söndagstidning bjuder under sommaren (vi startade den 26 juni) på små axplock ur boken varvade med mina upplevelser och minnen från vissa gator och kvarter som dyker upp i boken. Jag är ju en inflyttad gästarbetare i nutiden medan flera utav Norrköpings gator har många hundra år på nacken. Idag tar vi oss an stadsdelen Haga. Peter Kristensson skriver: "Den nuvarande stadsdelen Haga bebyggdes norrifrån i och med att Fiskebygärdet omkring 1899 började styckas upp i tomter som under 1900-talets decennier blev Karlshovs villaområde."

Det här var ytterområden som gradvis rörde sig mot de mer stadslika miljöerna i Marielund. Utvecklingen för två herrgårdar i Haga bär i sig på berättelser om hur Norrköping har förvandlats. Taborsbergs herrgård har anor från 1700-talet. Kristensson berättar om att de sista adliga ägarna av Taborsberg var släkten Gyllenkrook och de två "fröknarna Gyllenkrook" från Regnaholm var de sista från släkten som bodde i fastigheten. Norrköpings stad köpte gården på 1920-talet och styckade upp området i tomter som kom att bli Taborsbergs villaområde. Huvudbyggnaden byggdes om till kyrka 1981 men tjänstgör numera som förskola.

Sandbyhov var en herrgårdsbyggnad som användes som bostad av Ståthöga gård. (Den som undrat över Ståthögarondellens ursprung har nu fått en ledtråd) Huvudbygganden kom att användas som folkskola fram till 1910 då huset brann ner. Sandbyhovs utveckling som en plats för vårdinstitutioner av olika slag tog fart då det samma år som branden invigdes "Norrköpings stads arbets- och försörjningsanstalt", som en bit in på 1930-talet bytte namn till Sandbyhovs sjukhus. Under några decennier fram till 1963 fanns här även "sinnesslöanstalten" för "obildbara" män och kvinnor respektive "bildbara" kvinnor.

På senare år har Sandbyhov växt ut som bostadsområde. Vårdinstitutionerna utgörs av en nybyggd och modern vårdcentral och ett nytt äldreboende. Vårdcentralen invigdes hösten 2021. Den nyutsedda finansministern Mikael Damberg (S) valde att göra sin första resa i ämbetet till just denna vårdcentral. Det visade sig att jag var den ende representanten från media under Dambergs besök på vårdcentralen, barnavårdscentralen och den öppna förskolan. Vi åt julgröt och skinksmörgåsar innan statsrådsbilen vände upp mot Rosenbad igen. Och innan jag brummade ner mot redaktionen på Stockholmsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!