Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Havsörnar vid Bråviken – mäktigt men inte ovanligt

Havsörnar är inte längre en ovanlig syn i Östergötland. Folkbladet fick hänga med på ringmärkning av de mäktiga rovfåglarna.

De här ungarna som bor vid Bråviken är bara några veckor gamla. Som fullvuxna kan havsörnarna bli hela 2,5 meter mellan vingspetsarna och kroppen kan bli upp till en meter lång.

De här ungarna som bor vid Bråviken är bara några veckor gamla. Som fullvuxna kan havsörnarna bli hela 2,5 meter mellan vingspetsarna och kroppen kan bli upp till en meter lång.

Foto: Martin Perk

Nyheter2020-06-04 11:00

– De är större än hönor. Men i den där ska de nog få plats, säger Göran Esbjörnsson och pekar på den blåa Ikeakassen som ligger i båten.

Naturentusiaterna Göran Esbjörnsson och Juhani Vuorinen med sambo Agneta Roslund ska ut för att ringmärka havsörnsungar som nyligen upptäckts vid Bråviken.

De har fått koordinaterna av experten på Naturhistoriska riksmuseet som för bara några veckor sedan hittade boet och ungarna från en helikopter. Det är främst så inventeringarna går till.

Vi går iland och börjar leta. När det är cirka 50 meter kvar, enligt kartan, så har vi två stora havsörnar seglande över oss.

– Det är mamma och pappa örn som varnar, enligt fågelskådarna som ständigt håller utkik i sina kikare.

Juhani ser snart boet högst upp i en gammal och rejält hög tall. Marken nedanför är full av vit spillning.

Det piper från det stora boet – som kan väga uppåt ett ton.

Ungarna fräser och känns stora som får, enligt Martin Perk, som är den som klättrar upp. 25-30 meter.

– Näbben ser väldigt vass ut, säger han lite nervöst.

– Ingen fara med näbben, det är klorna du ska passa dig för, ropar Juhani.

Det är två ungar i boet. Den ena är mindre och försiktigare och är lätt att få ner i väskan som firas ner till marken.

Juhani som själv kallar sig hantlangare tar med van hand upp "kronjuvelen" och Göran är snabbt framme med en hjälpande hand för att så smidigt som möjligt sätta ringen på den mäktiga gula foten.

– Det är klorna de livnär sig på, säger Agneta Roslund.

Därefter hissas den ringmärkta ungen upp till boet igen och Martin får med lite kraftansträngning fånga in den andra, lite större och vildare ungen som sprattlar för fullt för att komma loss. 

Ungarna föddes i april. När de är runt 10-12 veckor är de redo att testa sina vingar.

– Efter det stannar de kvar i boet ett par månader till och blir matade av föräldrarna innan de blir bortstötta, säger Peter Hellström, intendent på Naturhistoriska riksmuseet som ansvarar för inventeringen av havsörnar i Sverige på uppdrag av Naturvårdsverket.

Havsörnar – Nordeuropas största rovfågeln – är numera ingen ovanlig fågel. Vanligast är de i den östgötska skärgården. I fjol fanns det 73 havsörnsrevir i Östergötland.

– Bråviken och skärgården i Arkösund, St: Anna och Gryt är ett av havsörnens kärnområden. Och i så gott som varje insjö finns numera ett havsörnspar, säger Peter Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!