Det berättade Jonas Paulman när han nyligen invigde det senaste av Norrköpings Barnens träd i Kneippen. Invigningen anordnade han tillsammans med ABF Östergötland och Föreningen Brostugans örtagård.
Strax intill vattnet i örtagården hölls ceremonin inför nyfikna besökare. Jonas Paulman, grundare bakom den ideella föreningen Barnens Träd, inledde invigningen med att berätta om sin svåra uppväxt som ligger bakom det stora engagemanget i barns rättigheter.
Jonas placerades som fyra-åring i fosterfamilj men barndomen förblev fortsatt svår. När fostermamman dog när han var tolv och livet kändes hopplöst sökte han sig till skogen och träden.
– När de vuxna i mitt liv försvann stod träden alltid kvar.
Runt halsen bär han föreningens logotyp på en kedja avbildande ett barn som kramar ett träd. Bilden symboliserar honom själv under barndomen.
– Jag var liten och utan kärlek.
Under tonåren började Jonas Paulman jobba i matvarubutik och fick uppmärksamhet av de vuxna. Trots att förhållandena hemma var fortsatt svåra bestämde han sig för att han ville jobba för att stärka barns rättigheter. I mitten av 80-talet bestämde sig Jonas för att slå rekord i handskakningar på T-centralen i Stockholm. Han hälsade då på 14 802 personer under 14 timmar. Fyra år senare slog han sitt eget rekord och hälsade på 18 000 personer och samlade in 25 000kr till Barncancerfonden.
Jonas Paulman fortsatte under 1990- och 2000-talet samla in pengar till liknande hjälporganisationer genom att springa, simma och cykla i olika lopp. Tillslut kände han att det var nog med loppen och beslutade sig för att starta sin egen organisation.
– Jag kan inte ge bort mitt liv. Jag behövde göra någonting från mitt hjärta.
2010 satte sig Jonas på sin cykel och startade den ideella föreningen Barnens Träd. Målet är att uppmärksamma barns rättigheter och FN:s barnkonvention. Idag, tolv år och 2500 mil på cykel senare, har föreningen invigt över 300 träd i Sverige, varav ett 30-tal står i Norrköping. Föreningen har också invigt flera träd i Kenya tillsammans med Vi-skogen och två i Rumänien med hjälp av lokala barnhem.
Jonas har fått sin cykel stulen två gånger. Numera är cykeln larmad.
– Det här är mitt livsprojekt. Jag är stolt över att heta Jonas Paulman, men det var jag inte som liten.