Det visar undersökningen "Trygghetskollen" gjord av Rikshem. Under tre veckor har Norrköpingsbor med hjälp av GPS-knappar fått markera platser som känns otrygga. Bland de typer av platser som upplevs som mest otrygga finns parker, centrumområden och området runt den egna bostaden. Av de tillfrågade upplever en tredjedel otrygghet i området där de bor.
Totalt har 393 knapptryck registrerats i Norrköping, bland de områden där flest knapptryck genererats finns bland annat Gamla Staden och Hageby. Enligt undersökningen upplevs otryggheten som starkast under vardagseftermiddagar och kvällar – då har flest knapptryck registrerats.
Vanligaste orsakerna till att platserna upplevs som otrygga uppges vara att platserna präglas av mörker/dålig belysning, trafikproblem eller personer som stör eller föranleder oro. 74 procent av deltagarna önskar bättre belysning och 70 procent önskar närvaro av säkerhetspersonal. Nästan hälften av deltagarna anser att ansvaret för att förbättra tryggheten i det egna boendeområdet är delat mellan polis, fastighetsägare, politiker, boende i området och näringsliv.
Trygghetskollen har främst genomförts av Rikshems hyresgäster, därför är knapptryckningarna i hög grad lokaliserade till de områden där Rikshem har fastigheter. Syftet med undersökningen har varit att kartlägga platser som upplevs som otrygga för att mer effektivt kunna genomföra trygghetshöjande insatser.