Under de senaste åren har reglerna för kamerabevakning lättats upp på flera håll i samhället.
– Vi behöver inte skicka underlag längre till Datainspektionen, vilket vi gjorde tidigare, utan vi gör en egen utredning polisiärt om behovet, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef.
Sedan den 1 januari får polisen själv ta ställning till om en plats ska kamerabevakas.
– Det ska fortfarande finnas saklig grund för oss när vi sätter upp kameror. Vi gör en konsekvensanalys kring de kameror vi har satt upp eller eventuellt tänker sätta upp framöver.
Redan i dag kameraövervakas polisstationerna i Norrköping. Dessutom pågår ett nationellt projekt där polisen utreder kameraövervakning av särskilt brottsutsatta platser.
– Exakt vilka platser det kommer att vara kan jag inte säga i dag, för det arbetet pågår. Det man tittar på nationellt är det vi benämner som utsatta områden – för vår del Hageby och Navestad, säger Peter Wahlberg och fortsätter:
– Det finns ett antal sådana områden nationellt som är intressanta ur den aspekten, just med tanke på den brottslighet som sker. Men det kan också vara centrummiljöer där det sker frekvent brottslighet.
Peter Wahlberg konstaterar att det inte räcker att sätta upp en kamera för att få bort all brottslighet.
– Dels måste den kunna övervakas, helst i realtid, och det är svårt att kunna ha den övervakningen. Ser man ett brott på kameran ska man kunna skicka polis dit, och då vill det till att det sitter folk och övervakar.
Övervakningskameror har visat sig ha en avskräckande effekt mot vissa brottstyper, exempelvis bilinbrott på parkeringar. Däremot sätter inte kameror stopp för slagsmål utanför krogar.
– När alkoholen rinner till och ilskan brusar upp tänker man inte på om det sitter en kamera där eller inte.
Samtidigt kan bilder från kameror hjälpa polisen att utreda brott.
– I dag när det sker stölder ifrån bensinstationer eller företag av olika slag så använder vi mycket kameraövervakning för att kunna utreda brottet.
Hur gör ni från polisens sida för att kamerabevakningen inte ska bli integritetskränkande?
– Nu ska jag inte berätta hur våra polisstationer är övervakade, men en sådan aspekt är att inte filma för brett ut, eller att snärja av det man filmar så mycket det går. Och att inte filma i onödan. Det har med den personliga integriteten att göra.