Hanna Stjärne säger det som behöver sägas

Medieutbildningsinstitutet Fojo har nyligen gett ut antologin "Det nya normala" som handlar om hat och hot mot journalister.

Hanna Stjärne är vd på Sveriges Television och säger egentligen det som behöver sägas.

Hanna Stjärne är vd på Sveriges Television och säger egentligen det som behöver sägas.

Foto: Ali Lorestani / TT

Krönika2021-02-13 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera av inläggen är intressanta och högst relevanta. SVT: s vd och min tidigare kollega i NTM-koncernen Hanna Stjärne avslutar sitt inlägg i den lilla boken med några tänkvärda och kloka ord: "Till sist: Om jag får önska något av de kommande sju åren så är det en grundläggande anständighet i debatten. Ett mer respektfullt och värdigt tonläge."

I grunden är Hanna Stjärnes ord egentligen allt som behöver sägas. Vi bär med oss kunskaperna från tidigare generationers insikter och från de stora och kulturbärande religionerna som format oss under årtusenden. Ordspråken lär oss att den "som sår vind riskerar att få skörda storm" och att "som vi ropar i skogen får vi svar." De stora världsreligionerna är tryfferade med liknande budskap och liknelser där vi uppmanas att se bjälken i vårt eget öga innan vi fördömer grandet/flisan i vår broders öga och om att bemöta vår nästa på samma sätt som vi själva önskar att bli bemötta.

En "grundläggande anständighet i debatten" kan jämföras med den allmänna smittspridningen av Covid-19 i samhället. Statens Coronakommission satte ner foten i sitt första betänkande (15 december 2020) "Den allmänna smittspridningen i samhället är högst sannolikt den enskilt viktigaste faktorn bakom den stora smittspridningen i äldreboendena." På samma sätt är frånvaron av en "grundläggande anständighet" i debatten sannolikt den enskilt viktigaste faktorn bakom hat och hot som riktas mot enskilda personer. Politiker, journalister, opinionsbildare och allmänna "kändisar" som ägnar sig åt övertramp, halvlögner, påhopp och dumheter i debatten kommer dels att få smaka på sin egen medicin, dels ställer de till det för många andra som oförskyllt får ta emot skit och elände i ett rått debattklimat.

Författaren och journalisten Jonathan Lundbergs inlägg i antologin är mycket intressant. Dels därför att han uppmanar kollegorna i media att skilja på kritik och hat. Vilket är mycket viktigt. Ribban sänks alltmer och vi ska inte blunda för lusten att kokettera med hatet och hoten. Lundberg pekar också på invandringsfrågans betydelse. Personer i media som starkt förespråkar mer invandring respektive mindre invandring triggar hat och besatthet mer än något annat ämne. Därför är det inte bra att invandring är samtalsämne nummer ett i vårt land. Att det är så beror på att den grundläggande regleringen av invandringen inte fungerat på många år. Så vind och skörda storm ni vet.