Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han ställer ut sextio porträtt av barockens tonsättare

"Jag tänkte kan man se på personen hur musiken låter? Jag tror inte det", säger Stefan Teleman som ställer ut med sextio porträtt av barockens tonsättare på Galleri Kronan.

Det har tagit mig ungefär tre år att göra porträtten", säger Stefan Teleman.

Det har tagit mig ungefär tre år att göra porträtten", säger Stefan Teleman.

Foto: Roland Klinga

Nyheter2022-06-01 08:00

"Barockt!" Så heter den utställningen som visas från och med i dag till på söndag hos Galleri Kronan. Bakom utställningen står konstnären Stefan Teleman. Delar av porträtten har han visat upp tidigare i en utställning tillsammans med Thomas Edetun i Vreta Kloster.

– Det är sextio porträtt av barockens tonsättare. Jag har jobbat med det under tre år. Det är porträtt från förlagor som är från många hundra år tillbaka i tiden. Jag har fått förlita mig på det jag hittat på nätet och det är utifrån dem som jag gjort mina porträtt. Ofta vet jag inte vem som gjort originalet. Det är främst akvareller jag gjort. Men också en del tuschteckningar, säger han.

Stefan Teleman har funderat mycket på vad porträtten säger, eller inte säger, om den som avbildas. Hans slutsats är att det inte går att dra något likhetstecken mellan hur någon ser ut och hur musiken låter. Mellan en Händel som ser pompös ut och hans musik. Porträttet är en tolkning. Musiken får stå för sig själv.

– Det här är ju mina tolkningar av det jag hittat på nätet. En barsk Bach, eller en pösmunkig Händel eller en fåfänglig Buxthude är ju vad jag ser. Jag försöker förstå människan bakom en 400 år gammal bild. Om jag har förstått rätt eller inte vet jag inte. Men de lever ju inte och kan skälla på mig om jag tolkat dem fel, säger Stefan Teleman.

Vad hoppas du att åskådaren får med sig?

– Det vet jag inte. I bästa fall ser man människan bakom. Men jag tror inte att det syns på Bach att han är en av de största, säger han.

På lördag i samma lokaler blir det två gånger Teleman när Molly Telemans svit för altblockflöjt och klarinett uruppförs. Den heter Guldfisken.

– Under pandemin fanns det en bra möjlighet att vara i sin egen värld. Man kunde stänga ute omvärlden och jag lyckades skapa sviten utan störningar. Fritt och utan regler. Därför fick den heta som den heter, säger Molly Teleman.

Att hennes svit uruppförs i samband med hennes pappas utställning är något hon är mycket glad över.

– Det är en dröm att gör den med min pappa. Vi hade tänkt gjort något ihop tidigare i Vreta Kloster. Men sen kom pandemin emellan och jag var inte heller riktigt klar. Nu är jag det, säger Molly Teleman.

– Det passar oerhört bra ihop. Barockporträtt och musik. Det är dessutom väldigt bra akustik här, säger Stefan Teleman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!