Han får köra vidare utan tester

”Jag vann! Jag behöver inte lämna några drogtester mer. Så sinnessjukt skönt".

Micael Molinder har kämpat för att få sin sak prövad rättsligt. Nu har han fått rätt.

Micael Molinder har kämpat för att få sin sak prövad rättsligt. Nu har han fått rätt.

Foto: Malin Perk

Nyheter2019-10-02 17:00

 Det säger en överlycklig och upphetsad Micael Molinder när han ringer till Folkbladet på onsdagseftermiddagen. 

Som Folkbladet berättat i flera artiklar så var han tvungen att lämna drogtester för att få behålla sitt körkort. För detta tvingades han betala cirka 70 000 kronor ur egen ficka. Gjorde han inte det skulle han bli av med jobbet som lastbilschaufför och skulle inte kunna försörja sin familj.  

– Jag har verkligen inte råd med det här, har 43-åringen sagt.

Därefter har han överklagat Transportstyrelsens beslut och i förra veckan var ärendet uppe i Förvaltningsrätten. Och på onsdagen fick han domen.

– Det plingade till om telefonen och jag såg att det var från Förvaltningsrätten, säger Molinder och berättar att han först inte vågade öppna mejlet. 

Han väntade en timme.

– Sedan stannade jag lastbilen och läste det. Och de upphäver Transportstyrelsens beslut. Det här är helt sinnessjukt skönt, utbrister Micael Molinder.

Så här skriver Förvaltningsrätten i sin dom:

"Förvaltningsrätten upphäver Transportstyrelsens beslut att Micael Molinders körkort och körkortstillstånd ska vara förenat med villkor att lämna in läkarintyg".

Förvaltningsrätten anser till skillnad från Transportstyrelsen att Molinder "uppvisar pålitlighet i nykterhetshänseende. Det bedöms därför inte vara nödvändigt från trafiksäkerhetssynpunkt att förena hans körkort och körkortstillstånd med villkor om att lämna in ytterligare läkarintyg".

Transportstyrelsens beslut ska därför upphävas. 

Rätten framhåller att Micael Molinder varit drogfri i över fem år, har en familj och ett arbete. 

– I hans arbete är han betrodd med att dagligen transportera värdefulla gods. Han känner till flera som inte har behövt lämna prover alls om det gått mer än fem år. Det är dessutom en stor kostnad för honom att behöva lämna alla prover. – Han har till stöd för sin talan lämnat in bland annat ett läkarintyg, ett arbetsgivarintyg och ett yttrande från en vän.

Molinder trodde inte att han skulle vinna målet.

– Om jag ska vara helt ärligt så var jag 99 procent säker på att Förvaltningsrätten skulle gå på Transportstyrelsens sida och avslå min överklagan, säger Micael Molinder som nu håller tummarna för att inte domen överklagas av Transportstyrelsen. Jag orkar inte med en process till.

Domen går att överklaga till Kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!