Hallengren och Åkesson vet varför de går till jobbet

Sverige 6 april 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets påskhelg bjöd på i vart fall tre inrikespolitiska händelser som förtjänar att diskuteras även under mer vardagslika former. Dels därför att händelserna är intressanta i sig själva och dels därför att de möjligen hänger ihop på något sätt. 

1. Regeringen vill enligt biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) skänka vaccin till andra länder redan innan alla i Sverige har vaccinerats. (Dagens Industri, Svenska Dagbladet.) 2. Socialminister Lena Hallengren (S) "rusar uppåt" då SVT/Novus mäter medborgarnas förtroende för regeringen Löfvens ministrar. (SVT). 3. Jimmie Åkesson (SD) klättrar för första gången upp till andraplatsen i Aftonbladet/Demoskops mätning av medborgarnas förtroende för partiledarna. Ulf Kristersson (M) är i topp och Stefan Löfven (S) är trea. (Aftonbladet)

De båda förtroendemätningarna har som vanligt och på mer eller mindre goda grunder kritiserats för sina brister. Kritiken handlar bland annat om sådant som bortfall av svarande och rekrytering av svarande vilket enligt kritikerna sänker trovärdigheten i resultaten. Jag ställer sådana invändningar åt sidan för att istället betrakta de återkommande undersökningarna - med sina i så fall återkommande fel och förtjänster - som händelser som vid sidan av mycket annat ändå säger något om hur landet ligger och om hur pendelslag och trender rör sig.

Per Olsson Fridhs uttalande om att skänka bort vaccin säger mer bestämt något om Miljöpartiets självbild och om de problem som denna självbild ställer till med för regeringen. Miljöpartisterna ser sig uppenbarligen inte som svenska regeringspolitiker utan som internationella aktivister. Självfallet är det mycket betydelsefullt att så många som möjligt i hela världen vaccineras mot Covid-19. Det är emellertid lika självklart att den svenska regeringens huvuduppdrag - lokalt och globalt- är att se till att just svenskarna ges ett så gott vaccinskydd som möjligt. Därutöver ska vi givetvis bistå människor i fattigare delar av världen. Fundamentet i kampen mot farliga virus/bakterier är nationella vaccinationsprogram där regeringen tar ansvar för sina medborgares och skattebetalares skydd mot såväl difteri, kikhosta, mässling som Covid-19. Per Olsson Fridh tycks kort sagt inte förstå vad för slags jobb han har. Det gör däremot Jimmie Åkesson och Lena Hallengren. Åkesson var blixtsnabb med sin kritik mot att ställa svenskarna i andra hand. Lena Hallengren är mycket synlig vaccinsammanhang. Hon vet att hon står och faller med att svenskarna får sitt vaccin. Så hänger det ihop. 

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

"Om du inte upprepar det kastar jag dig genom fönstret"

Krönika

Widar Andersson: Partier som växer är beslutsamma på rätt sätt

Live-TV

Besked om restriktioner för maj – se pressträffen med Löfven här

Norrköping

Kyrkan överklagar till högsta instans

Politik

Medierådet ska bistå arbete mot rasism

Visa fler