200 av landets största exportföretag har svarat på hållbarhetsbarometern, som genomfördes i våras. 63 procent av företagen uppger att deras kunder har skärpt hållbarhetskraven på dem under det senaste året.
Närmare 1 400 av landets cirka 40 000 varuexporterande företag finns i Östergötland.
– Ökade krav på hållbarhet är positivt och gynnar svensk exportnäring. Genom att investera i klimatneutral omställning kan Östergötlands exportföretag och deras underleverantörer stärka sin konkurrenskraft och samtidigt minska klimatpåverkan, säger Andreas Ericson, ansvarig för hållbar finansiering på Svensk Exportkredit, i ett pressmeddelande.
I ett internationellt perspektiv ställer svenska exportföretag höga hållbarhetskrav. 20 procent av företagen som deltog i den senaste hållbarhetsbarometern uppger att de under det senaste året har sagt nej till en potentiell affär på grund av att någon part inte levt upp till de hållbarhetskrav som ställts. I höstas var motsvarande siffra elva procent.
– Grön omställning kräver investeringar och ökade krav på leverantörer, men att inte ställa om kan bli dyrt i längden, säger Andreas Ericson.
70 procent av företagen i undersökningen planerar att göra investeringar för att minska sin klimatpåverkan under det närmaste året. Bland de större företagen planerar 81 procent sådana investeringar, medan endast 49 procent av de mindre företagen planerar att investera i grön omställning.