Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grönt ljus för att flytta vattensalamandern

Stadiums planer på en ny stor lagerbyggnad vid Herstaberg hotade den fridlysta större vattensalamander som finns i en damm där lagret ska ligga. Nu har länsstyrelsens gett grönt ljus till hur den ovanliga amfibien ska kunna räddas kvar i området.

Större vattensalamander lever under parningstiden den i vatten. Annars lever den ett undanskymt liv på land under stenar eller stockar. Nu ska den räddas kvar i Herstaberg.

Större vattensalamander lever under parningstiden den i vatten. Annars lever den ett undanskymt liv på land under stenar eller stockar. Nu ska den räddas kvar i Herstaberg.

Foto: Johnny Madsen/UNT arkiv

Nyheter2022-12-21 21:00

Folkbladet har tidigare skrivit om ärendet där ett vattenhinder på Ingelsta golfbana överrasande var hemmahamn för arten. Kommunen har tagit hjälp av miljökonsulterna Ekologigruppen AB i Stockholm för att utreda hur salamander kan räddas kvar. Och den lösning som man nu föreslår godkänner länsstyrelsen. Det innebär att arbetet med detaljplanen för Stadiums nybygge kan fortskrida. 

Förslaget går ut på att en ny konstgjord damm ska byggas direkt väster om dammen som måste offras. Eftersom den omgivningen på land utgör amfibiens normala övervintringsområde hoppas man att de frivillig ska söka sig till den nya dammen när det är dags att åter leva i vatten under sommarhalvåret. 

Handläggaren på länsstyrelsens Ulrika Larsson förklarade i vår tidigare artikel varför det är viktigt att salamandern skyddas: 

– Den större vattensalamandern är fridlyst i hela Europa. Det innebär att det är förbjudet att såväl fånga, döda eller skada den eller dess livmiljö. De överlever inte i vatten där det finns fiskar. Då blir de uppätna. Därför passar sådana här dammar långt från andra vattendrag bra. Här kan de leva i fred. 

Men länsstyrelsen släpper inte ärendet. En inventering måste göra både ett och två år efter flytten för att säkerställa att den har lyckats. Och dammen får inte läggas igen förrän kommunen kan bevisa att den nya dammen fungerar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!