Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gratis hälsosamtal för alla som fyller 40 och 50 år

Efter årsskiftet får alla som fyller 40 eller 50 år chansen att sitta och prata om sig själva i en hel timme tillsammans med en sjuksköterska på en vårdcentral. Utan att betala ett öre. Servicen går under namnet Hälsosamtal.

Sjuksköterskorna Helena Hjertqvist och Margareta Smedberg tar gärna emot fler 40- och 50-åringar som vill prata om sig själva och sina levnadsvanor i en timme. Hur ofta får man en sådan chans speciellt som det är gratis?

Sjuksköterskorna Helena Hjertqvist och Margareta Smedberg tar gärna emot fler 40- och 50-åringar som vill prata om sig själva och sina levnadsvanor i en timme. Hur ofta får man en sådan chans speciellt som det är gratis?

Foto: Marianne Odeliud

Nyheter2023-01-01 14:00

Vi har gjort ett besök på Hageby vårdcentral för att få veta mer om denna service som flera vårdcentraler i Region Östergötland erbjudit sedan 2016. Fram till nu har man fått betala 200 kronor för besöket men den nya politiska majoriteten beslutade i budgeten för 2023 att avskaffa avgiften för att få fler att utnyttja möjligheten. 

På Cityhälsan Söder som vårdcentralen egentligen heter träffar vi Margareta Smedberg som jobbat med hälsosamtalen på vårdcentralen sedan de drog igång för sju år sedan. Några år senare fick hon sällskap av Helena Hjertqvist.  De berättar hur urvalet sker till hälsosamtalen och hur de kan gå till. 

Ett inbjudningsbrev ska gå ut till de två årskullar som fyller 40 respektive 50 år under 2023 bland vårdcentralens cirka16 500 listade personer. Nu under 2022 innebar det att 399 brev skickades iväg. Av dem har hittills 120 personer nappat på erbjudandet och kommit till någon av de två sjuksköterskorna på vårdcentralen.

– Det brukar se ut så varje år. Att ungefär 30 procent nappar på erbjudandet. Vi skulle naturligtvis vilja nå fler. Och vi diskuterar olika lösningar för att locka fler. Ett sätt kanske är att skicka ett vykort lite tidigare som en förvarning att det nu snart är dags för att göra slag i saken. Att gå igenom vad man kan göra för att behålla den hälsa man har eller för att förbättra den genom att fundera vilka levnadsvanor man egentligen har, berättar de två. 

De är noga med att påpeka att det inte är meningen att de ska komma med pekpinnar och fördömanden över det liv man lever utan ha ett samtal om vilka vanor man skaffat sig genom åren. Målet med hälsosamtalen är att jobba förebyggande eftersom levnadsvanor är ett område där individen själv kan påverka. 

– Ibland kan det vara bra att i lugn och ro tänka efter vilka vanor man har när det gäller mat, alkohol och motion. När man ser svart på vitt att man kanske dricker lite för mycket kan det bli en tankeställare för framtiden. Eller äter för mycket sötsaker. Eller gärna tar hissen istället för trapporna., säger de två.

Hälsosamtalen är ingen avancerad hälsoundersökning. Det är inte meningen. Inför besöket tar man blodprover och man får fylla i en enkät. Under besöket mäter man och väger besökaren och tar fram värdena för blodfetter och blodsocker. Men tyngdpunkten ligger att få prata om sin livssituation och sin levnadsvanor. 

– Ibland blir fokus att vi pratar om personens livssituation och då bokar vi en ny tid för hälsosamtalet senare. Hur samtalet utvecklar sig beror helt på vem det är vi har framför oss, säger Helena Hjertqvist. 

Några uppföljande möten förekommer vanligtvis inte. Meningen är bara att man ska få en skjuts framåt för att kanske ändra sina vanor där man ser att ett fortsatt leverne på den inslagna vägen kan bli en hälsorisk:

– Men alla kallas ju tillbaka 10 år senare och då kan man ta upp vilka effekter det förra samtalet fick, säger Margareta Smedberg. 

 De två jobbar var för sig till 40 procent av en heltid med hälsosamtalen. Åtagande gäller bara 40- och 50-åringar. Människor som befinner sig i en riskgrupp kan också kallas. Hinner de två med ytterligare besök kan 60- och 70-åringarna kallas det aktuella året. Men ingen gemensam inbjudan går ut till fler än 40- och 50-åringarna. 

Hälsosamtal

I Region Östergötland började man med hälsosamtal redan 2012 men ingick då i ett forskningsprojekt om hur stress påverkar hälsan. Sedan dess har mer generella hälsosamtal varit ett frivilligt åtagande vilket bland annat Cityhälsan Söder har anammat. 

Från och med 2022 infördes hälsosamtalen brett på länets alla vårdcentraler och precis som i Hageby är det 40- och 50-åringarna som bjuds in. Ett besök har hittills kostat 200 kronor men från och med årsskiftet blir samtalen gratis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!