Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Farliga gifter kan bli ett hot mot vårt dricksvatten

Redan för nio år sedan konstaterades att stora mängder giftig kisaska, som innehåller, arsenik, kadmium, bly, koppar, och zink, ligger i öppen dager i ett stort område vid Fiskeby bruk. Hela föroreningen riskerar dessutom att åka ut i Motala ström alldeles i närheten av Norrköpingsbornas dricksvattenintag. Akuta åtgärder skulle behövas men nu är det 2022 och än har ingenting gjorts.

Här är stenkajen som inte klarar att hålla emot så länge till.

Här är stenkajen som inte klarar att hålla emot så länge till.

Foto: Fiskeby

Nyheter2022-09-19 06:45

– Vi försökte vidta de akuta åtgärderna redan förra året sedan vi fått pengar av Naturvårdsverket men de två anbuden som kom in gjorde att vi fick överge idén. Ett anbud vara ogiltigt och ett annat var alldeles för dyrt. Nu har vi fått mer pengar, totalt kring två miljoner och därför hoppas vi kunna åtgärda de akuta problemen redan under hösten, säger Elke Myrhede, projektledare på kommunen.  

Det innebär inte att det 11 900 kvadratmeter stora området som är förorenat med kisaska kommer att saneras eller grävas bort. Pengarna räcker bara till att förstärka stenkajen, den så kallade Kranakajen, längs strömmen. Den är gammal och instabil och riskerar att brista vid påfrestningar. Det gör man genom att motfylla med stenar i vattnet längs kajen. Dessutom måste området där kisaskan ligger i öppen dager täckas över och skärmas av. Det området är 800 kvadratmeter stort. Allmänheten har nämligen möjlighet att komma in på området även om en vägbom finns. Det förorenade området sträcker sig sedan hela tre meter ner i marken. 

– Själva saneringen får bli en senare fråga. Nu måste vi hindra kisaskan från att komma ut i Motala ström vilket skulle kunna hända vid häfttiga regn till exempel eftersom kajen är så instabil, säger Elke Myrhede.  

Problemet är att om detta skulle hända ligger det kommunala dricksvattenintaget vid Borgs vattenverk bara 600 meter bort. 

Föroreningen har undersökts vid flera tillfällen av bland annat Fiskeby och varje gång har man upptäckt att den är lite större än man tidigare trott. Både ytmässigt och innehållsmässigt. Koncentrationen av tungmetallerna är mycket hög. Det gäller främst bly, koppar och zink. Även arsenik finns i höga värden. 

Det är gamla synder som nu måste åtgärdas. Under hela 1900-talet fram till 1953 tillverkades sulfitpappersmassa på Fiskeby där kisaska är en restprodukt från framställningen av svavelsyra eller svaveldioxid som behövdes i framställningsprocessen. Men Fiskeby behöver inte bekosta saneringen eftersom en alltför lång tid ha gått sedan föroreningen uppstod. Istället får kommunen ta ansvaret och staten skjuta till pengarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!