Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gatan finns evigt kvar i mitt minne

Från och med 26 juni och en bra bit in i augusti kommer vi utifrån Peter Kristenssons praktverk "Norrköpings gatunamn" att dyka ner i olika delar av Norrköpings samhällen och stadsdelar.

Drottning Kristina hade stor betydelse för Norrköpings utveckling.

Drottning Kristina hade stor betydelse för Norrköpings utveckling.

Foto: TT

Nyheter2022-07-03 12:00

Att läsa Peters bok har många dimensioner för mig. Dels är det fascinerande med all denna kunskap som flödar ut ur gatunamnen. Dels startas min minnesbank av gatorna och av Peters berättelser. Mina egna berättelser som inflyttad gästarbetare i denna härliga stad flödar fram.

Boken börjar med stadsdelen "Gamla staden". Peter Kristensson skriver: "Här växte staden fram kring marknadsplatsen vid Gamla torget och fisket och kvarnarna i Strömmen. Vid torget låg stadens rådhus och S:t Johannes kyrka som kanske är byggd redan på 1100-talet. (--) Norrköping var i början av 1600-talet indelat i fyra kvarter och dagens Gamla staden omfattar två av dem: Strandkvarteret (norr om nuvarande Repslagaregatan) och Dalskvarteret (söder om samma gata.(--) De flesta av Gamla stadens gatunamn har funnits med sedan de första gatuskyltarna sattes upp inför riksdagen 1769. (En historia som Peter Kristensson berättade om i en krönika i Folkbladet den 6 juli 2020)

Här vimlar av gator som i sekler har betytt mycket för Norrköpingsborna. Drottninggatan har haft sitt namn sedan 1660; det år således drottning Kristina som äras i det här sammanhanget. År 1645 fastställde Kristina stadsplanen för Norrköping. Ett mer nutida inslag i gatubilden är Hannes Alfvéns plats som tillkom så sent som 1998 för att hedra stadens hittills enda Nobelpristagare. Alfvén som gick bort 1995 fick nobelpriset i fysik 1970. 

Här har vi också Strömparken som utgjorde själva avstampet för det nuvarande liberala kommunalrådet Reidar Svedahls politiska karriär. Norskfödde Reidar har en bakgrund som karismatisk och påhittig turist- och hotellchef i Norrköping. I en fin intervju med Folkbladets Susanna Beskow Norgren (15/8 2014) berättar han hur det gick till när hans motstånd mot bostadsbyggande i Strömparken hux flux - genom L-politikern Mathias Sundins skickliga fotarbete - ledde honom in till en ledande politisk roll i staden.

Gamla Rådstugugatan fick sitt namn 1769. Här har mycken dramatik utspelats. Under flera år hade Folkbladet sitt uppblåsbara tält på denna gata under Augustifesten. Här kan vi snacka om läsarkontakt och om lagkänsla! Gatan finns evigt kvar i mitt minne. Och jag medger att Pappa Grappas pizzor har betydelse i sammanhanget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!