Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fyrtio saker som få vet om Norrköping

Peter Kristensson skriver sedan några år tillbaka återkommande historiska krönikor i Folkbladet. Nyligen gav han ut de fyrtio första krönikorna i en bok på Klingsbergs förlag.

Peter Kristensson i den stadsmiljö han känner så väl.

Peter Kristensson i den stadsmiljö han känner så väl.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Nyheter2022-01-23 12:00

Det är en fröjd att läsa hans texter. Trots att jag läst Peter Kristenssons krönikor i tidningen så blir det som en ny upplevelse att läsa dem i bokform. Norrköpings historia är laddad med inrikes- och utrikespolitik, krig och elände, spännande personligheter och oförväget företagande. 

En av de fyrtio krönikorna i boken "Staden vid Strömmen" handlar om riksdagen 1769 som förlades till Norrköping. Kristenssons text ger nyttiga perspektiv till bråken och konflikterna i dagens politik 2022. Som det visar sig så var det väl kanske knappast bättre förr. Även om mycket också är sig likt. Det var Mösspartiet som beslutat att förlägga riksdagen till Norrköping. Men när alla tusentals personer – inklusive kungafamiljen och ledamöterna från de fyra stånden - samlats i staden i mitten av april och riksmötet drog igång så visade det sig snabbt att Hattpartiet hade majoriteten i sin hand. Flera politiker från Mössorna avsattes och den nya majoriteten beslutade redan i början av juni att riksdagen skulle fortsätta i Stockholm. Som sagt; riksdagen 1769 är en bra historisk fond för nutida politiska förvecklingar med DÖ, Jökar, statsministeromröstningar, regeringsavhopp, alliansbyten och tvära kast i regeringspolitiken. 

En annan av mina favoritkrönikor handlar om Norrköpings skolhistoria. Här finns belägg för en skolan redan 1552; belägen där S:t Olofsskolan håller till idag. Rektorn skötte själv all undervisning tills det 1556 blev lite bättre tider och en lärare kunde anställas i skolan. Norrköping var också tidigt ute med friskolor; som inte alls är ett modernt påfund. Peter Kristensson berättar bland annat om Swartziska friskolan (1772) och Ebersteinska söndags- och aftonskolan. Norrköpings stad var också redan under tidigt 1800-tal igång med skolor för både flickor och pojkar. 

En superb krönika i boken handlar om den "nya sporten fotboll i Norrköping." Under tidigt 1900-tal vimlade det av klubbar i staden och dess utbyar. IFK Norrköping och IK Sleipner förstås men också ett lag "Sylvia" som inte verkar ha haft något att göra med dagens IF Sylvia som bildades 1922 (hundraårsjubileum!) 1920 spelade IK Sleipner SM-final som första Norrköpingslag. Torsk mot Djurgården på Stadion med 1-0. Men 1938 smällde det till: "Randigt" tog SM-bucklan hem till Norrköping för första gången. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!