Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtidens för vattnet – hur kan det bli rättvist?

Rättvist vatten. Det låter som en motsägelse. Vattnet rinner ju bara på. Ja, men vi människor kan bedöma var det vore rättvist att vattnet hamnar den dag det finns för lite av det eller för mycket.

Fredrik Schück jobbar på SMHI men är också doktorand i ett femårigt projekt i samarbete med Linköpings universitet om hur vattnet ska fördelas rättvist den dag extremväder slår till.

Fredrik Schück jobbar på SMHI men är också doktorand i ett femårigt projekt i samarbete med Linköpings universitet om hur vattnet ska fördelas rättvist den dag extremväder slår till.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2024-04-13 05:00

Nyheten i korthet

  • Forskningsprojektet "Rättvist vatten" undersöker hur man kan fördela vatten på ett rättvist sätt vid torka eller översvämningar. Projektet är ett samarbete mellan SMHI, Linköpings universitet och Stockholm Environmental Institute.
  • Projektet använder beräkningsmodeller för att skapa scenarier för hur olika samhällsfunktioner kan påverkas av vattenbrist eller överskott. Målet är att identifiera vilka funktioner som bör prioriteras och hur samhället kan förbereda sig för klimatförändringar.
  • Forskare betonar vikten av att ta vara på det tillgängliga vattnet, exempelvis genom gröna tak, våtmarker och dräneringsmagasin. De uppmanar till samtal mellan kommuner, företag, jordbruksorganisationer och andra intressenter för att lösa eventuella konflikter i förväg.

Just nu pågår ett forskningsprojektet som heter Rättvist vatten. Det är ett samarbete mellan SMHI, Linköpings universitet och Stockholm Enviromental Institutet.

Fredrik Schück jobbar på SMHI som hydrolog men är också doktorand i forskningsprojektet kring det rättvisa vattnet. Han förklarar vad man hoppas att projektet ska leda fram till:

– Med hjälp av beräkningsmodeller vill vi skapa scenarier vad som kan hända med viktiga samhällsfunktioner den dag det finns alldeles för mycket vatten i omlopp eller när vi istället får långvarig torka. Vad ska prioriteras? Vilka funktioner i samhället är viktigare än andra och hur ska vi redan nu planera så att just de funktionerna inte bygger in sig i lösningar som motverkar anpassningen till den nya verkligheten, säger han.

Användbart vatten är mycket mer sällsynt än vi inser när vi ser en karta över världen där det finns vatten överallt. Världen består av 70 procent vatten men hela 97,5 procent är saltvatten. Bara 2,5 procent är alltså sötvatten och av det är bara en procent tillgängligt för oss. Bara fem procent av det tillgängliga vattnet syns, resten är grundvatten. I Norrköping finns dessutom stora föroreningar i grundvattnet. Då förstår man kanske bättre att vi måste vårda det ytvatten som finns.

Han säger att det finns mycket som kan göras redan nu för att förbereda oss för kommande extremväder i klimatförändringens spår:

– Det kanske viktigaste är att vi lär oss att ta vara på det vatten som finns. Ju mer vatten som tas tillvara av naturliga system i öppen dager istället för dagvattenledningar under jord desto bättre rustade är vi oavsett om det blir långvarig torka eller återkommande skyfall. Gröna tak, stora våtmarker, dräneringsmagasin i städerna då gröna områden som parker byggs om så att de kan samla vatten. En sådan park finns redan nu i Vilbergen till exempel. Detta är några exempel hur man tar bättre tillvara vattnet ovan jord, säger Fredrik Schück.

Men vad kan det då vara för funktioner som kan behöva prioriteras framför andra? Forskarna vill att inblandade parter som kommuner, länsstyrelse, vattenkraftsbolag, företag och jordbrukets organisationer ska träffas och diskutera olika scenarier redan nu. Förhoppningen är att hitta de målkonflikter som kan finnas och undanröja dem innan något allvarligt inträffar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!