Fräsch 80-åring som fortsätter att utvecklas

Förskolan Majgården i Oxelbergen har fyllt 80 år. Dagen firades med kalas och speciellt inbjudna gäster.

Ny teknik på gammal förskola. Här får barnen jobba med greenscreen.

Ny teknik på gammal förskola. Här får barnen jobba med greenscreen.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-28 15:00

– Vi har temat ”sagor” på det här kalaset, för att möta hur det var för 80 år sen och hur det är idag, sagor var väldigt viktiga för 80 år sen säger Susanne Sjösten, Rektor för förskolorna i Oxelbergen.

Men det är inte bara under kalaset som man använder sig mycket av sagor. Susanne förklarar att om de lyckas få upp intresse för böcker och texter i förskolan så är det något barnen har med sig i framtiden.

– Vi jobbar väldigt medvetet utifrån sagan som metod, just för att det är språkstimulerande och utvecklande barnen. Vi jobbar ofta med teman utifrån en sagobok, säger Susanne.

Förskolan är 80 gammal – märks det av i verksamheten?

– Det känns att den är 80 år på ett sätt, men ändå att den har fått utvecklas till en modern förskola. Det är fräscha lokaler, med en gammal prägel. Det sitter mycket traditioner i väggarna givetvis. Det finns eldsjälar här på Majgården som för traditioner vidare, vi har några av dem här idag, säger Susanne. 

En av eldsjälarna är Kerstin Nygren, hon har tidigare jobbat på Majgården i dryga 30 år.

– Idag är jag särskilt inbjuden, de undrade om jag ville komma och sjunga och leka som vi gjorde lite mer förr i tiden. Jag är en liten lektant så jag kom, jag har haft lite sångsamling och läst lite äldre sagor. Att läsa böcker har alltid varit mitt stora intresse, säger Kerstin Nygren.

Majgården invigdes den 27 november 1939 och var vid den tiden den toppmodern. I dåtidens press beskrivs förskolan så här: ”den splitternya Oxelbergsanläggningen är den säkerligen modernaste och förnämligaste i sitt slag, som man överhuvudtaget kan peka på”. 

– Egentligen startade Majgården under hösten 1939, men den 27 november hade de en stor invigning med kommunfolk på besök bland annat, det var jättestort. När förskolan skulle fira 50 år bestämde vi att den 27 november skulle vara dess födelsedag, säger Kerstin Nygren.

Skolan var modern 1939, men även idag, då man bland annat använder sig av digitala verktyg. 

– Det handlar inte om att barnen sitter med en Ipad, utan de kan till exempel jobba med greenscreen eller göra animerad film. Vi jobbar även med en digital bibiliotekstjänst som vi kan kopplar upp med projektor. En finess är att man kan zooma in och även få berättelsen uppläst på alla modersmål, så vi får med alla barn.

Vad tycker barnen om jubileet? 

– Barnen tycker att det är väldigt spännande, säger Kerstin.

Susanne Sjösten, rektor och Kerstin Nygren framför den klassiska väggmålningen av konstnären Fritz Grahn.
Susanne Sjösten, rektor och Kerstin Nygren framför den klassiska väggmålningen av konstnären Fritz Grahn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!